Látogatás

2019.08.07. 12:00

Örömmel fogadták dr. Márfi Gyulát a szülőfalujában

Reméli, hogy gyakrabban tud a jövőben látogatást tenni szülőfalujában, ahol nagy szeretettel és örömmel fogadták az elmúlt hétvégén dr. Márfi Gyula nyugalmazott érseket.

Korosa Titanilla

Dr. Márfi Gyula: Elbizakodottságra nincs ok, de hálaadásra igen Fotó: Korosa Titanilla

A napokban szentelte fel a megújult kápolnát a településen dr. Márfi Gyula, aki augusztus 31-ig még apostoli kormányzóként vezeti a veszprémi egyházmegyét. A nyár végén adja át hivatalát ünnepi szentmisén Udvary György pécsi püspöknek. A hálaadásra szülőfalujának lakóit is meghívta.

– A legtöbb ember számára, azt gondolom, nagy élmény, ha hosszú távollét után visszatérhet oda, ahonnan elindult – mondta dr. Márfi Gyula. – Ilyenkor felélednek a gyerekkori emlékek, igaz, régi ismerőssel már kevéssel találkozom, de a szentmisére több iskolatársam, illetve rokonok is eljöttek. Annak idején azért többen laktuk a falut, mint most. A helyi kis iskolában még nyolc osztály volt, a fölöttem lévő osztályt úgy hívták, hogy Bedők Ilus, ő is eljött az ünnepségre. Az az évfolyam egy személyből állt, mi négyen voltunk, a bátyámék hárman, vagyis már akkor megszűnőben volt, de azért még élt az intézmény.

Dr. Márfi Gyula: Elbizakodottságra nincs ok, de hálaadásra igen Fotó: Korosa Titanilla

Dr. Márfi Gyula 22 év érseki munka után vonul nyugalomba, de azért nem teljesen.

– Sosem voltak nagy terveim, akkor sem, mikor Veszprémbe kerültem – folytatta. – Az volt az álmom csupán, hogy egy működőképes egyházmegyét adjak át az utódomnak. Ez – talán nagyképűség nélkül mondhatom – sikerült, hiszen sem anyagilag, sem az épületekre nézve, sem erkölcsileg nem romlott le, sőt a papok létszáma valamivel több, mint 22 éve. Erre egy kicsit – Isten bocsássa meg – büszke is vagyok. Természetesen elbizakodottságra nincs ok, de hálaadásra igen. Bízom benne, hogy a jövőben több időm lesz olvasásra, imádságra és írásra. Tervezek néhány témát kidolgozni például a Bibliában lévő ellentmondásokkal kapcsolatban, illetve a migrációról elmondott eddigi megnyilatkozásaimat is megpróbálom összegyűjteni és logikusan csokorba szedni a tényeket, gondolatokat. Az iszlámmal foglalkoztam már korábban is, most egy vallástörténeti összeállítást is szeretnék kidolgozni.

Dr. Márfi Gyula 1943-ban született Pördeföldén, 1967-ben szentelték pappá Szombathelyen, több településen, köztük Pákán is teljesített szolgálatot, közben megszerezte a teológiai doktorátust. 1978-tól püspöki szertartó, majd püspöki titkár, irodaigazgató. 1995-ben Egerben szentelték püspökké, majd II. János Pál pápa 1997-ben nevezte ki veszprémi érsekké.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában