Életre szóló zalaszabari élmények

2019.08.24. 07:00

Huszonegy kárpátaljai magyar diákot láttak vendégül Zala megyében

Huszonegy kárpátaljai magyar diák tölthetett egy felhőtlen hetet a Zala Megyei Közgyűlés szervezésében és támogatásával a zalaszabari Holnapocska Táborban.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Gergely Szilárd

Zala történelméről, természeti értékeiről gyűjtöttek ismereteket

Az augusztus 16-án kezdődött és ma záruló táborban az anyaország és Zala megye történelméről, természeti értékeiről szerezhettek ismereteket a kárpátaljai gyerekek, akiknek jutott idejük a szórakozásra is. Annál is inkább, mert a Holnapocska Tábor az ország legnagyobb élményparkjának számító Zobori KalandoZoo területén található. A kalandpark kínálta lehetőségek mellett strandolás, kis-balatoni kirándulás, bicikli- és gyalog­túra, horgászat is szolgálta a kikapcsolódást. A szervezők tegnap sajtónyilvános tábori betekintőre hívták a média munkatársait Zalaszabarba.

– Ötödször kerül sor az élményparkban a határon túli magyar gyerekek táboroztatására a megyegyűlés támogatásával – mondta Szabadics Zoltán, aki feleségével, Szabadicsné Rádi Évával alapította a Holnapocska Tábort, mely az élményterápián, a játék, a kaland és a sorstársi közösség varázsán alapul. – A tábor teljes költségét a megyei közgyűlés finanszírozza, mi pedig az infrastruktúrát és a reményeink szerint jó programokat adjuk. Köszönet a támogatásért a Zala Megyei Közgyűlésnek, reméljük, a részt vevő gyerekek a korábbiakhoz hasonlóan ismét élményekkel telve térhetnek haza.

Dr. Pál Attila, Szabadics Zoltán, Gerlinger Sándor és Papp Gabriella Fotó: Gergely Szilárd

Kapcsolat a határon túl élő magyarokkal

A megyegyűlés képviseletében dr. Pál Attila elnök azt mondta: a megyei önkormányzat nagy figyelmet fordít a határon túl élő magyarokkal való kapcsolattartásra.

– Szabadics Zoltán négy éve jelezte, hogy Kárpátaljáról érkeznek gyerekek táborozni, akkor határozott úgy a közgyűlés, hogy saját forrásból minden évben 20-30 gyermeket vendégül lát Zala megyében, amire a legalkalmasabb a zalaszabari kalandpark – mondta dr. Pál Attila. – A gyerekek itt nemcsak Zala értékei­vel, a magyarság és a megye történelmével ismerkedhetnek, hanem jobbnál jobb játékokkal is múlathatják az időt.

A gyerekek egyik kísérője, Papp Gabriella arról beszélt, hogy a 11–16 éves fiatalok a Kárpátaljai Magyar Cserkészszövetségen keresztül érkeztek Beregszászról, Beregrákosból, Munkácsról és Déváról, s nagyon hálásak ezért a lehetőségért. Gerlinger Sándor táborvezető pedig arról ejtett szót, hogy az évek alatt gyümölcsöző kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a szövetséggel, melynek tagságát szeptember harmadik hetében meglátogatják, a negyedik héten pedig vendégül látják.

A 8. osztályt most kezdő Dankánics Alex másodszor táborozott itt, s azt mondta, habár a szülei és az otthoniak hiányoznak neki, ma mégis nehéz szívvel indul útnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában