Utána értéküket vesztik

2019.07.27. 09:00

Lejár a készpénzforgalomból bevont bankjegyek beváltási határideje

Megtalált néhány elfelejtett lila ötszázast és zöld ezrest? Igyekezzen a beváltásukkal, mert ezek a bankjegyek hamarosan értéküket vesztik. Az MNB már csak néhány hétig váltja át e címleteket törvényes fizetőeszközökre.

ZH

Forrás: Pixabay

Közeledik a készpénzforgalomból 20 évvel ezelőtt, 1999. szeptember 1-én bevont zöld, Bartók Béla portréjával ellátott 1000 forintos és a lila, Ady Endre arcképét ábrázoló 500 forintos bankjegyek elévülési határideje, hívja fel a figyelmet tájékoztatójában a Magyar Nemzeti Bank.

Ez azt jelenti, hogy ezek a forgalomban régóta nem használt bankjegyek már csak néhány hétig válthatók át – névértéken – az MNB lakossági pénztárában, ugyanis az átváltási határidejük lejáratát követően értéküket vesztik, és már nem jár értük térítés.

Az MNB munkanapokon nyitva tartó lakossági pénztárában a zöld ezer és lila ötszáz forintosok esetén 2019. augusztus 30-ig van lehetőség a beváltásra. Azonban aki az 1999. július 27-én bevont barna 5000 forintosból talál mostanság otthon, az már elkésett, annak ugyanis tegnap lejárt a beváltási határideje.

Az átváltásához egyébként nem feltétlenül szükséges az MNB személyes felkeresése, ugyanis a jegybank az értéklevélben eljuttatott küldemények esetén is elvégzi a bankjegyek cseréjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában