Átkelés: újra a régi helyen (is)

2019.07.23. 08:00

Befejeződött a Mura-híd felújítása

Hétvégétől ismét megnyílik a járműforgalom előtt a Letenye–Gorican I. közúti határátkelőhely, amelyet még március közepén zártak le a Mura-híd felújítása miatt.

Szabó Zsófia

Takács Tivadar rendőr százados, megbízott sajtóreferens és Sinkovics Róbert rendőr alezredes a felújított hídon Fotó: Gergely Szilárd

Mint arról korábban beszámoltunk, a régi határátkelőhelyen, még a munkák kezdete előtt élénk személy- és teherforgalom folyt, az autóbusz-forgalom kivételével. Viszont a Mura-híd átépítésének, felújításának időszakában, márciustól új helyzet elé kerültek az autósok. A határátlépésre a Letenye–Goričan II. autópálya-átkelőhelyen volt lehetőségük, ahol olykor jelentős torlódás alakult ki. Alternatív, elkerülő útvonalként az ORFK Határrendészeti Főosztálya a barcsi közúti és a berzencei határátkelőhelyet javasolta, a másik lehetséges kerülőútvonal az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakasza volt.

Takács Tivadar rendőr százados, megbízott sajtóreferens és Sinkovics Róbert rendőr alezredes a felújított hídon Fotó: Gergely Szilárd

Mivel a Mura-híd felújítása befejeződött, július 26-án 6 órától ismét megnyílik a járműforgalom előtt a régi, közúti határátkelő, ahol a nyaralási főszezon idején minden évben több tízezer autós lépi át a horvát határt. A tudnivalókról tegnap tartott sajtótájékoztatót a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

A sajtótájékoztatón Sinkovics Róbert rendőr alezredes, határrendészeti osztályvezető elmondta: a Mura-híd felújítási munkálatai befejeződtek, így a közúti határátkelőhelyet pénteken 6 órától megnyitják a járművek előtt.

– Mindannyiunk számára jelentős mérföldkő lesz az újranyitás, ugyanis a letenyei határátkelőhelyen az éves, körülbelül ötmilliós forgalom mintegy 70 százaléka halad át a nyári hónapok során, ami az utasok és kollégáink számára is megterhelő. A megnyitás révén lehetőség lesz arra, hogy ismét kétfelé váljon a forgalom, azaz visszaálljon az eredeti rend. Pénteken tehát megnyílik a közúti határátkelő, így e helyen áthaladhat a nemzetközi személy- és áruforgalom, továbbá a gyalogosok, a kerékpárosok és az autópályáról letiltott forgalom. Az autópálya-határátkelőhelyen pedig továbbra is a személyforgalom és az autóbuszok ellenőrzése történik – mondta Sinkovics Róbert, hozzátéve: azt kérik az autósoktól, minél többen vegyék igénybe a közúti határátkelőhelyet, mivel a várakozási idő ott jelentősen megrövidül. Az Olaszország, illetve az Isztria felé utazóknak azt javasolják, az M70-es autóutat válasszák Szlovénia felé, szintén időmegtakarítás miatt. A Mura-híd ünnepélyes avatóját nagyjából egy hónap múlva tartják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában