Szemét

2019.06.27. 17:30

Tavalyhoz képest több lomot gyűjtöttek össze Nagykanizsán

A tavalyihoz képest városszerte közel 129 tonnával több lomot szállítottak el a szolgáltató Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. munkatársai májusban a lomtalanítási akció keretében.

Benedek Bálint

Hetekkel a lomtalanítás után is ilyen, illegálisan lerakott szeméthalmokat látni városszerte Fotó: Szakony

A lomtalanítási akcióra a családi házak esetében négy szombati napra volt lehetőségük bejelentkezni a rendezett díjfizetésű lakosoknak. Molnár-Rodek Bernadett, a Viridis-Pannonia Nonprofit Kft. szolgáltatási és értékesítési igazgatója, cégvezetője elmondta: ezen a négy napon összesen 1179 háztartás élt a lehetőséggel, s közel 303 tonna lomot szállítottak el ártalmatlanításra, vagyis a tavalyihoz képest 50 tonnával többet.

– A társasházak esetében a közös képviselők igényelhették az eltérő nagyságú konténereket – folytatta. – A közösségek 488 darab, 2–10 köbméteres konténert kértek, melyekben 280 tonna lom gyűlt össze.

A társasházaknál újdonság, hogy a délelőtt kihelyezett konténereket a cég munkatársai csak másnap szállították el. Esetükben szintén mennyiségi növekedés tapasztalható, hiszen közel 77 tonnával több lomot helyeztek ki az előző évhez képest, ami a családi házas gyűjtéssel együtt 6300 köbméternyi hulladékot jelent.

Hetekkel a lomtalanítás után is ilyen, illegálisan lerakott szeméthalmokat látni városszerte Fotó: Szakony

A lomtalanítás során kizárólag úgynevezett nagydarabos, azaz a közszolgáltatás keretében rendszeresített gyűjtőedény méreteit meghaladó lomhulladékot lehet elszállítani. Nem tartalmazhatott háztartási hulladékot, építési törmeléket, kerti hulladékot és faágat, autógumit, elektronikai hulladékot, illetve veszélyeset sem. A konténerek látványa azonban sokszor mást mutatott. A szolgáltató nem győzi hangsúlyozni, hogy a Vár utca 5. szám alatti hulladékudvarban egész évben, térítésmentesen adhatók le a háztartásokból származó, elkülönítetten (szelektíven) gyűjtött hulladékok és a lakossági veszélyes hulladékok, az elektronikai hulladékok szinte teljes köre, valamint háztartásonként évente öt személyautó-gumi. Ezenkívül évente, tavasszal és ősszel háromnapos gyűjtőpontos lakossági veszélyes- és elektronikaihulladék-gyűjtést is végez a társaság, ezen 2,6 tonnával több gyűlt össze az előző évinél.

– A tapasztalatok vegyesek voltak idén is – mondta a szakember. – A családi házas övezetekben sokan előzetes bejelentés nélkül kipakoltak, ezt a szolgáltatónak nem áll módjában elszállítani. A lomtalanítás rendszere évek óta ugyanúgy működik városunkban, ezért a jövőben kérjük a lomtalanítási hirdetésben foglaltak betartását, hogy az akció ideje alatt rendezett maradhasson a környezetünk. A megnövekedett mennyiség nem jelentette azt, hogy ezzel egyidejűleg csökkent volna a szigetek mellé kihelyezett illegális hulladék.

Molnár-Rodek Bernadett arra is felhívta a figyelmet, hogy csak a kiírásban szereplő hulladékot helyezzék ki, ezt nem véletlenül tüntetik fel minden évben, ahogy azt sem, mik azok a hulladékok, melyeket a veszélyes és elektronikai gyűjtés során várnak.

A lomtalanítás utolsó szombatján tűz ütött ki a bagolai lerakóban, melyben nagy szerepet játszhatott a lomtalanítás körébe nem tartozó, mégis kihelyezett hulladék. Előfordult, hogy a hulladék közé rejtve azonosítatlan vegyszert és gázpalackot is találtak a munkatársak. Ezeket továbbra is tilos „kidobni”, az ismert helyeken leadhatók. Ez igaz a hétköznapi, vegyes gyűjtés során is. Sokan nem gondolnak bele, hogy egy ilyen könnyelmű cselekedettel többmilliós károkat lehet okozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában