A TOP-forrásokból közel 20 kilométernyi bicikliút épül

2019.05.02. 07:00

Vadonatúj kerékpárutat adtak át Lentiben

Felavatták a máhomfai városrész és Kerkateskánd között megépített új kerékpárutat. A megyei önkormányzat Zala Kétkeréken projektje keretében közel 130 millió forintból valósult meg a fejlesztés.

Korosa Titanilla

A nemzetiszín szalaggal Tiszai Zoltán, a kivitelező Zalaroad Kft. képviseletében (balról), dr. Pál Attila, Vigh László, Cseresnyés Péter, mellette Zsálek Ferenc, Kerkateskánd és Nagy István, Szécsisziget polgármestere, valamint Horváth László, Lenti polgármestere Fotó: Korosa Titanilla

A helyi közlekedési lehetőségek javítása, a kerékpáros turizmus fejlesztése is célja volt a Lentit, Kerkateskándot, Szécsiszigetet és Csömödért is érintő beruházásnak. A fejlesztett utak hossza meghaladja a 10 kilométert.

A rendezvényen Cseresnyés Péter miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő elmondta: egy térség, ahol ilyen fejlesztés valósult meg, nagyobb vonzerőt jelent az aktív turizmus iránt érdeklődőknek.

A nemzetiszín szalaggal Tiszai Zoltán, a kivitelező Zalaroad Kft. képviseletében (balról), dr. Pál Attila, Vigh László, Cseresnyés Péter, mellette Zsálek Ferenc, Kerkateskánd és Nagy István, Szécsisziget polgármestere, valamint Horváth László, Lenti polgármestere Fotó: Korosa Titanilla

– Fontos célunk, hogy a turisztikai szempontból sokáig elfeledett Zalát bemutassuk és ide csalogassuk a látogatókat – hangsúlyozta Cseresnyés Péter. – Ezért fejlesztik Lentiben a fürdőt, épült meg a szálloda, ezért próbáljuk a Mura-program keretében megvalósítani azokat a fejlesztéseket, amelyek felhívják a belföldi turisták figyelmét arra, hogy van egy olyan zöld, erdős Zala, ahova érdemes eljönni, ahol érdemes kirándulni, biciklizni és megnézni a vidék nevezetességeit.

Hozzátette: Magyarország a második a sorban az európai államok közt, ahol a legtöbbet használják a kerékpárt a közlekedési eszközök közül. Ez azt is jelenti, hogy a jó minőségű utakkal még népszerűbbé lehet tenni a biciklizést, a kerékpáros fejlesztésekkel a helyben élők mindennapi közlekedését is támogatják.

Vigh László miniszteri biztos, országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy korábban kerékpárral látogatott el a választókörzete mintegy 50 településére. Ezen utak után különösen értékesnek tartja az ilyen minőségi beruházásokat. A közlekedési infrastruktúra és a turizmus fejlesztése mellett az egészséges életmódot is szolgálja a kerékpárút.

Dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében elmondta: 2016-ban kezdték felmérni a megye kerékpárút-hálózatát, hogyan illeszkedik az országos és a szomszédos országok úthálózatához. A felmérés azt mutatta, hogy a kerékpárutakat és a kerékpározható utakat fejleszteni szükséges. A rendelkezésre álló európai uniós forrásokból 1,2 milliárd forintot különítettek el arra, hogy a közlekedésbiztonság, vagy a turizmus szempontjából Zala megye különböző térségeiben kerékpárutak épüljenek. Zala megyében a TOP-os fejlesztések keretében mintegy 20 kilométer új kerékpárút épül – hangzott el az avatáson.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában