Körútra indulnak

2019.05.17. 11:00

Ismét pápai áldást kér a zalalövői egyesület a keresztre

Országjáró körútra, majd a pápai szentmisére viszi a zalalövői cigány Áldott Kereszt Egyesület azt a keresztet, mely már négyszer részesült pápai áldásban. Ezzel arra szeretnék felhívni a figyelmet, hogy a kereszténységet nem gyengíteni, hanem erősíteni kell.

Keszey Ágnes

Tegnap a Mária Magdolna-templomban imádkoztak a hívek, középen a kereszt, melyet Kövesi Csaba, az egyesület elnöke tart Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Csatkán, a legnagyobb hazai, a második legismertebb európai cigány búcsújáró helyen lelt otthonra az a kereszt, amely az elmúlt másfél évtizedben már négy alkalommal kapott pápai áldást. A kereszttel innen indul országjáró körútra a zalalövői Áldott Kereszt Egyesület, mely alapvető feladatának tartja a keresztény hit és a cigányság kapcsolatának szorosabbra fűzését.

– Bennünket már négy audiencián fogadott pápa a Vatikánban. Elindítottuk a keresztet egy zarándokútra, azért is, mert a pápa Erdélybe érkezik – idézte fel Kövesi Csaba, az Áldott Kereszt Egyesület elnöke.

Tegnap a Mária Magdolna-templomban imádkoztak a hívek, középen a kereszt, melyet Kövesi Csaba, az egyesület elnöke tart Fotó: Katona Tibor/Zalai Hírlap

Körmendre, Zalalövőre és Homokkomáromba már eljutott a kereszt – itt megáldotta Magyarország apostoli nunciusa is. Templomokba és családokhoz is elviszik a keresztet, hogy érezhető legyen az apostoli áldás, melyet a kereszt hordoz.

– Meg kell erősíteni a kereszténységet Magyarországon és Európában, ez az egyik legfontosabb kihívás napjainkban. Megyünk a családokhoz, hogy közvetlenül érezzék azt, hogy erre most szükség van, hogy ébredjünk fel egy kicsit – összegezte Kövesi Csaba.

Így történt ez szerda este Zalaegerszegen is, ahol az egyesület tagjai közösen imádkoztak a Mária Magdolna-templomban, majd a keresztet Vajda Zoltánhoz és családjához vitték.

Fotó: Katona Tibor

– Ők évek óta zarándokolnak Csatkára. Nagy szeretettel, nyitott szívvel fogadták a keresztet a gyerekek és a felnőttek is. Nagyon boldogok voltak, hogy kereszt mellett imádkozhattak és nagyon mély lelki érzés volt, hogy megérkezett hozzájuk, az otthonukba a kereszt – idézte fel a szervezet elnöke. Az Áldott Kereszt Egyesület Zala, Vas, Győr-Moson-Sopron megye több településére elviszi a keresztet, mely majd eljut Szolnok, Nyíregyháza, Szeged térségébe, valamint a fővárosba is. A zarándokút végállomása a pápa látogatásakor Csíksomlyóban lesz – az egyesület húsz tagja vesz részt az egyházfő szentmiséjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában