Egyszerűbben segíthetnek

2019.05.07. 15:00

Elkészült az áramütött madarak bejelentését szolgáló űrlap

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közleményben tudatta: elkészült az áramütött madarak éves összesített hatósági bejelentése.

Varga Andor

Áramütéstől elpusztult egerészölyv teteme

Fotó: MME

A szervezet tavaly nyáron tett közzé felhívást, melyben kérte a lakosságot, hogy az erre a célra kidolgozott elektronikus űrlapon jelezzék az egyesületnek a tudomásukra jutott madár áramütéses eseteket. Összesen 667 bejelentés érkezett 788 elhullott állatról, az MME pedig ezek alapján a területileg illetékes természetvédelmi hatóságokhoz, illetve az áramszolgáltatókhoz fordult, kérve az érintett vezetékszakaszok madárbaráttá tételét.

Áramütéstől elpusztult egerészölyv teteme
Fotó: MME

A közlemény szerint a balesetet szenvedett 46 madárfaj közül 15 a legmagasabb, fokozottan védett kategóriába tartozott, és fehér gólyából például 246 példány esett áldozatul az elmúlt egy évben. De egerészölyvből (136) és vörös vércséből (67) is rengeteg hullott el. A felelősség pedig nemzetközi, hiszen az elhullott állatok között finn gyűrűs szirti sas, Bulgáriában gyűrűzött fakó keselyű és osztrák jeladós rétisas is akadt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában