A ZalaZone tesztpályán

2019.05.17. 07:00

Egerszeg jövőjét szemlélteti a MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia

A város eredményeire épül s a jövőjét és lehetőségeit is bemutatja az immár harmadik alkalommal megrendezendő MOBIL Járműipari és Logisztikai Szakkiállítás, Konferencia.

Varga Lívia

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a tavalyi rendezvény egyik standjánál Fotó: ZH archívum

A program, melyet eddig a sportcsarnokban tartottak, idén megérkezik végleges és méltó helyére, a ZalaZone járműipari tesztpályára.

- Zalaegerszeg északi ipari parkjának 265 hektáros területén, 45 milliárd forintos beruházással épül az európai szinten is egyedülálló, a hagyományos mellett már az elektromos és az önvezető gépjárművekhez kapcsolódó teszteléseket, kutatás-fejlesztést és innovációt is lehetővé tevő tesztpálya – mutatja be a helyszínt Balaicz Zoltán polgármester, aki, folytatva a fejlesztések sorát, kiemeli: megkezdődött a 170 milliárd forintból megvalósuló M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése Zalaegerszeg és az M7-es autópálya között, a sármelléki nemzetközi repülőtér érintésével, bekapcsolva a zalai megyeszékhelyet az országos és az európai közlekedési vérkeringésbe.

Kara Ákos infokommunikációért és fogyasztóvédelemért felelős államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, miniszteri biztos és dr. Pál Attila, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke a tavalyi rendezvény egyik standjánál Fotó: ZH archívum

A kormány döntése értelmében Magyarországon Zalaegerszeg lett az ötödik generációs mobilhálózat, az 5G tesztvárosa. S már tervezik a 8-as úttal összekötő gyorsforgalmi utat, amely Ausztria, Németország és Nyugat-Európa felé jelent kapcsolatot a vállalkozásoknak. Előkészítés alatt áll a Modern Városok Programban szereplő logisztikai központ és konténerterminál is, kihasználva a koperi nemzetközi tengeri kikötő közelségét, az onnan Zalaegerszegre vezető nemzetközi vasúti korridort, amely a zalai megyeszékhelynél ágazik ketté, továbbá a sármelléki repülőteret és a most épülő, ugyancsak itt találkozó gyorsforgalmi utakat.

- Az elmúlt években négyezer új munkahely jött létre városunkban. A regisztrált álláskeresők aránya 2,5 százalékra csökkent. Május 13-án adtuk át a kialakult munkaerőhiányt orvosló, 600 millió forintból megvalósított, 180 férőhelyes új zalaegerszegi munkáshotelt, hamarosan pedig kezdődik, ugyancsak 600 millió forintos ráfordítással, a duális szakképző központ építése. Az egyetemen egymilliárd forint értékű projekt keretében SSC központ létesül, továbbá bővül az inkubátorház – sorolja az eredményeket és a terveket a polgármester. – 2015-ben elsőként nyertük el az országban a Tudományos és Technológiai Park minősítést, 2016-ban Befektetőbarát Település címet kapott városunk, 2018-ban pedig az Év Ipari Parkja lett a zalaegerszegi északi gazdasági zóna. Úgy gondoltuk, érdemes ezeket az eredményeket és a további, tervezett fejlesztéseket szakmai szemszögből is értékelni, átbeszélni, megmutatni a nagyvilágnak. Így született meg az országos járműipari és logisztikai szakkiállítás és konferencia ötlete, melyet 2017 óta évente megrendezünk. Remélem, idén is hasznos ismeretekkel és új információkkal gazdagodunk, s még sokszor fogunk találkozni az egyes fejlesztések kapcsán itt, Zalaegerszegen, ahol mindenki megtalálja a jövőjét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában