Csodák az analóg korszakból

2019.04.28. 07:55

Száz év fényképezőgépei – Kiállítás nyílt a keszthelyi Helikon Kastélymúzeumban

Kommunikáció, művészet és technika – mindez együtt jellemzi a fényképezést. Erről is hallhattak a jelenlevők a Helikon Kastélymúzeumban szombaton, ahol analóg fényképezőgépekből nyílt kiállítás.

Keszey Ágnes

A Helikon Kastélymúzeum márványtermében megnyílt tárlat az Évszázados fotográfia – az analóg korszak csodái címet viseli. A kiállításon Rigó Lajos gyűjteményét csodálhatják meg a fotográfia iránt érdeklődők. A több száz darabból álló kollekciót halála után felesége negőrizte. A fényképezők többsége ma is működőképes.

-Családja keresett meg engem, mert tudták, hogy itt a kastélyban van egy fotográfiai kurzus középiskolásoknak. Ezért úgy gondolták, itt lenne a legjobb helye ennek a gyűjteménynek. Úgy gondoltam, hogy ezt az impozáns gyűjteményt be kell mutatni a nagyközönségnek -idézte fel lapunknak Bankó Zsolt múzeumpedagógiai menedzser.

Gyenes Zsolt nyitotta meg a tárlatot, mellette Bankó Zsolt
Rigó Lajos gyűjtmeményét láthatja a közönség

dr. Gyenes Zsolt médiaművész nyitotta meg a tárlatot, aki beszédét úgy kezdte: nem is igazán a gépekről szeretne szólni, hiszen azokról és a gyártókról részletes ismertetők olvashatók a tárlaton. A tárlatlátogatók az elmúlt száz év analóg technikáján keresztül nem csak a fényképezőgépeket tekinthetik meg, hanem korképet is kaphatnak. A médiaművész beszédében rávilágított, hogy nem egy letűnt korszakról, nem megszűnt módszerről beszélünk. Bár néhány évtizede teret nyert a digitális technika, az analóg nem tűnt el: művészetté vált.

- Amikor minden automatizálódik, sokkal jobban megnő annak a szerepe, ami kézi volt: az analóg technika ma már egyre jobban kézművessé válik – hangsúlyozta dr. Gyenes Zsolt.

A gyűjtemény legkorábbi darabja egy 1880-ból származó Lumiere kamara. A kiállításon 17 márka darabjait mutatják be, köztük ikonikus darabokat is. A kiállítást egy évig láthatja a közönség.

Ezek is érdekelhetik