évforduló

2019.04.04. 07:00

Kétszáz éve halt meg Festetics György

„Kétszáz évvel ezelőtt, 1819. április 2-án mély, barna csend ülte meg a keszthelyi kastély termeit. Hosszú betegeskedést követően elhunyt a kor egyik kiválósága, gróf Festetics György. ”

Keszey Ágnes

IV. Festetics György és Ruzsics Ferenc a kétszáz éve elhunyt Festetics György sírhelyénél

E sorok is elhangzottak azon a megemlékezésen, melyet kedden este, gróf Festetics György halálának évfordulóján tartottak meg az esti szentmisét követően a Fő téri templomban. Itt Ruzsics Ferenc polgármester köszöntötte a megjelenteket, hangsúlyozva, hogy a keszthelyiek mennyi mindent köszönhetnek a Festetics családnak.

A Fő téri templom kriptájában nyugszik gróf Festetics György

- Az intézményvezetőknek köszönöm, hogy a mai napra kirakták az épületük falára a gyászlobogót. Együtt emlékezik a város arra az emberre, valóban nagyon sokat tett ezért a településért és környékéért- mondta beszédében. A nagy dominiumu ember, az írók, költők istápolója, a Helikoni Ünnepségek életre hívója, a magyar nyelvű könyvek, hírlapok mecénása, az iskolaalapító és iskolákat – köztük a Georgikont – fenntartó földesúr – így jellemezte gróf Festetics Györgyöt dr. Cséby Géza irodalomtörténész, aki a megemlékező beszédet mondta. Ebben felidézte a 64 évet élt főúr életét és munkásságát.

IV. Festetics György és Ruzsics Ferenc a kétszáz éve elhunyt Festetics György sírhelyénél

-Festetics György megítélése változott az idők során, de mára egy tiszta, tudományos alapokon nyugvó Festetics kép bontakozhat ki előttünk. Egy olyan emberé, aki hazáját, nemzetét szeretve sokat tett annak felvirágoztatásáért. Őrizzük meg gróf Festetics György emlékezetét, mert hazánk s benne Keszthely, sokat köszönhet a humanista főúrnak, aki vagyonát, befolyását kész volt a nemzet szolgálatába állítani- hangzott el a megemlékező beszédben. Az 1755. január 1-én született, s 1819. április 2-án elhunyt gróf a Magyarok Nagyasszonya Plébániatemplom kriptájában nyugszik. Itt sírhelyét megkoszorúzta leszármazottja, IV. Festetics György herceg, Ruzsics Ferenc polgármester és dr. Horváth Teréz jegyző.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában