Vadászat

2019.04.03. 11:00

Évnyitó programot rendezett az agarak országos egyesülete Mihályfán

Szombaton a faluban évnyitót rendezett az Országos Agarász Egyesület (OAE). A nap során minden a kutyatenyésztés, illetve a vadászhagyományok körül forgott.

Varga Andor

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

A rendezvényen büszkén emlegették: az OAE a legrégebbi működő hazai civil szervezet, hiszen jogelődjét 1835-ben alapították – épp egy évvel azelőtt, hogy felépült Mihályfán az az épület, amely ma művelődési házként üzemel, és a rendezvény központja volt. A második világháború után, a rendszerváltásig afféle „úri huncutságként” üldözött tevékenységnek számított a magyar agár tartása, ám ez már csak emlék: a faj jelenleg védett, a tevékenység pedig a törvény erejénél fogva bekerült az elfogadott hagyományos vadászati módok közé. És az OAE úgy lelt otthonra Mihályfán, hogy itt él a szervezet elnöke, Keresztes János.

Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Aki maga is ott volt szombaton a programot indító szakmai előadók közt. És ő vezényelte az ezeket követő könyvbemutatót is: az egyesület gondozásában Agarászat magyar agárral címmel megjelent egy kötet, mely a kezdő kutyatartókat igyekszik eligazítani. Itt Manninger Jenő, a térség országgyűlési képviselője rámutatott: lám, egy ilyen kis településen is lehet országos jelentőségű programot szervezni. Süle Katalin, az agrárkamara megyei elnöke azokról a kapcsolódási pontokról beszélt, amelyek a gazdálkodók és az agarászok között vannak. Oláh Csaba, az Országos Vadászati Kulturális Egyesület elnöke elmondta: 2014 óta létezik hivatalos együttműködés a házigazda, valamint az általa képviselt szervezet között. Tóth Csaba, a Helikon Kastélymúzeum Vadászati Múzeumának vezetője pedig bejelentette: az intézményben egy termet adnak a hagyományos hazai vadászati módoknak (agarászat, íjászat, kopózás, solymászat).

Keresztes János az új könyvvel Fotó: Pezzetta Umberto/Zalai Hírlap

Ebéd után aztán a gyakorlatra tevődött át a hangsúly: a sportpályán bemutatókat láthatott a közönség. Aki pedig nem volt ott, nem szalasztotta el végleg: az OAE a tervek szerint idén is vadászati és egyéb programok sokaságán lesz jelen, hogy népszerűsítse ezt az ősi kutyafajtát és a vele való foglalatosságot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában