Szakmák éjszakája

2019.04.15. 11:30

Bemutatták képzési palettájukat az intézmények Nagykanizsán

Idén is nagyszabású rendezvénnyel várta a pályaválasztás előtt álló fiatalokat a Nagykanizsai Szakképzési Centrum.

Szabó Zsófia

A Szakmák éjszakája országos program pénteki nagykanizsai eseményén több száz fiatal ismerkedett gyakorlati bemutatók jóvoltából a kétkezi munkákkal. A hegesztéstől kezdve a villanyszerelésen át a logisztikáig több tucat szakmába kóstolhattak bele a Kanizsa Centrumban tartott pénteki programon.

A pályaválasztási rendezvény célja nemcsak az volt, hogy közelképet adjon a diákoknak a különböző munkákról, hanem az is, hogy a hiányszakmák irányába orientálja őket.

Magyar Ferenc tankerületi igazgató, Cseresnyés Péter, Bene Csaba és Anda Zoltán (hátul, b–j) Szira Ádám, a Bolyai-iskola diákja (balra) és Marton Richárd segítségével ismerkedik a tetőfedő munkával Fotó: Gergely Szilárd

 

A rendezvényen a Nagykanizsai Szakképzési Centrum tagintézményei, a Thúry-, a Cserháti- és a Zsigmondy-iskola mutatta be képzési palettáját, interaktív bemutatók révén. A diákok nem csak szemlélői, részesei is lehettek egy-egy szakmának. Az eseményt Cseresnyés Péter miniszterhelyettes nyitotta meg. Felidézte: az országos, nagy sikerű szakmai programsorozat 2016-ban indult, melynek köszönhetően évente több tízezer diák ismerkedhet meg különböző szakmákkal.

– A bemutatók könnyebbé tehetik a pályaválasztást, s arról is közelképet adhatnak a jövő generációnak, milyen irányba célszerű orientálódni továbbtanuláskor. A jól képzett szakemberekre nagy szükség van – mondta Cseresnyés Péter. Bene Csaba, a Nagykanizsai Szakképzési Centrum kancellárja is köszöntötte a megjelenteket. – Abban is segít a rendezvény, hogy jól megalapozott döntést hozzanak a fiatalok pályaválasztáskor. Olyan területen tanuljanak tovább, ami érdeklődési körüknek, képességeiknek megfelel – emelte ki Bene Csaba, majd Anda Zoltán szakmai főigazgató-helyettes ismertette a szakképzési centrum diákjainak kiemelkedő versenyeredményeit. Hangsúlyozta: megannyi szakmában több országos, rangos szakmai megmérettetésen végeztek előkelő helyen tanulóik

Ezek is érdekelhetik