Lecsengett a folyamat

2019.03.21. 07:00

Influenza: járványküszöb alá csökkentek az értékek Zalában

Az elmúlt időszakban Zalában is jelentősen csökkent az influenzaszerű megbetegedésekkel orvoshoz fordulók száma – derül ki a Zala Megyei Kormányhivataltól kapott adatokból.

Magyar Hajnalka

Az influenza figyelőszolgálat által érintett praxisok jelentéseit tartalmazó statisztikákból az is kitűnik, hogy az év 11. hetében már a járványküszöb alá kúsztak az értékek.

Összesítésként elmondható, hogy a 2018-19-es szezonban mintegy egyharmadával több volt az influenzaszerű kórképpel orvoshoz forduló beteg, mint egy évvel korábban. A járvány Zalában a tavalyihoz képest kissé korábban kezdődött, már januárban lendületet vett, tetőpontját az év 7. hetében, február közepén érte el. Mára azonban lecsengett a folyamat, az év 11. hetében az orvoshoz fordulók között az 1 százalékot sem érte el az influenzaszerű tüneteket mutatók aránya. Ez az előző héthez képest mintegy 39 százalékos csökkenést mutat.

Ebben a szezonban a legtöbb megbetegedésért országszerte az influenza A vírus volt a felelős, s kiugróan magasra kúszott a tizenöt év alatti gyerekek érintettsége. Az év 8. hetében például Zalában az influenzaszerű megbetegedéssel küzdők 43 százaléka került ki ebből a korcsoportból. Ez az adat az országos átlagot is jóval meghaladta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában