Passzold vissza tesó!

2019.01.08. 17:30

Mobiltelefon visszagyűjtési kampány indult a gorillákért, csimpánzokért

Passzold vissza tesó! – e mottóval indította el mobiltelefon visszagyűjtési kampányát a csimpánzok és élőhelyük védelméért tevékenykedő nemzetközi Jane Goodall Intézetet, melyhez a KÖVET Egyesület is csatlakozott.

Keszey Ágnes

Ezen a héten a HEFI-ben gyűjtik a készülékeket - mondta el dr. Gábor Hajnalka

S hogy hogyan is kapcsolódnak egymáshoz a majmok és a mobilok? Mint az akciót hirdető JGI közölte, a hordozható telefonok egyik alapanyaga a koltán, ezt az ásványt az afrikai őserdőkben bányásszák, majd ebből állítják elő a tantál nevű fémet, melyet kondenzátor bevonatok készítéséhez használnak. A koltánt azokon a vidékeken termelik ki, ahol a gorillák, csimpánzok és bonobók élnek. A bányászattal feldúlják az erdőket, így a majmok élettere csökken. Azzal, hogy a már nem használt mobiltelefonokat összegyűjtik, lehetőség van az újrahasznosításra, azaz csökkenhet a koltán kitermelésének igénye. Keszthelyen is lehetőség van leadni a készülékeket: a Fő téri templommal szemben található Helyi Emberi Erőforrás Fejlesztési Irodában.

Ezen a héten a HEFI-ben gyűjtik a készülékeket – mondta el dr. Gábor Hajnalka

- A KÖVET Egyesület munkatársai kerestek meg bennünket, akik együttműködő partnereink. Támogatva a kezdeményezést, javasoltuk, hogy szívesen helyet biztosítunk a gyűjtődoboznak. Ide az irodába hétfőtől-csütörtökig 8 és 16 óra között bárki be tudja hozni és a gyűjtődobozba tenni azokat a készülékeket, melyeket már nem használ. Ezeket újra feldolgozzák, így ez egy fontos környezetkímélő megoldás- mondta dr. Gábor Hajnalka, a HEFI szakmai vezetője. A környezetvédelmi program keretében e héten a HEFI-ben, jövő héten a Balaton Színházban, ezt követően pedig a gimnáziumban lesz megtalálható a gyűjtődoboz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában