Nem kiégni, megélni…

2019.01.04. 12:00

Hiánypótló könyv jelent meg azoknak, akik úgy érzik, „valami nem kerek”

Mi az a kiégés? Mit lehet tenni ellene? És mit várhatunk egy coachtól, ha belekerültünk az ördögi körbe?

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk Csatlós Csilla most megjelent Kiégés helyett – Egy coach mesél című könyvéből. Adódik a kérdés: mi a coach? Mivel foglalkozik, miért és kinek van szüksége rá?

– A coach olyan hivatás, amelynek igazából nincs szép magyar megnevezése – bocsátotta előre Csatlós Csilla. – Maga a kifejezés eredetileg edzőt jelent, a coach így lehetne az üzleti edző, de vannak a szakmában szép számmal olyanok is, akiknek ügyfelei a civilek közül kerülnek ki. Ők a life coachok, akik életvezetési tanácsadással foglalkoznak. Az angol kifejezésből származtatva a coaching pedig azt a folyamatot jelöli, amely során azokból a belső tulajdonságokból építkezünk, amik az ügyfélben megvannak. Azt próbáljuk elérni, hogy ezeket az erőforrásokat mindenki maga működtesse. Egyfajta „kitisztítást” végzünk, tükröt tartunk, hogy az ügyfél reálisan lássa önmagát, a problémáit. Persze ehhez a másik oldalról is partnernek kell lenni, a coaching ezért csak önkéntes lehet. Létfontosságú a saját elhatározás, hogy rájöjj: valamit nem tudsz megoldani, nem tudod megcsinálni, és segítségre van szükséged. Ez Magyarországon különösen nehéz dolog, mert a magyar ember büszke, s nehezen ismeri el, ha valamivel nem tud megbirkózni. Mi, magyarok azt gondoljuk, hogy a gyengeség kiszolgáltatottság, pedig éppen ellenkezőleg, az az igazán erős ember, aki be tudja vallani magának, hogy segítségre van szüksége.

Csatlós Csilla coach Fotó: a szerző
Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Csatlós Csilla hozzátette: nemrég készült egy felmérés, mely azt hivatott feltárni, a cégvezetők miben kérnek leginkább segítséget. Az első három helyet – nem meglepő módon – a munka és a magánélet összeegyeztetésének nehézsége, illetve a kiégés, más néven a burnout szindróma foglalta el. S hogy mi az a kiégés? Fizikai, mentális, érzelmi kimerülés, melynek oka többek közt a sok stressz, a krízishelyzet, a bizonytalan társadalmi presztízs, a nem megfelelő bérezés, a túl hosszú munkaidő, valamint a túl nagy felelősség. Ha pedig valaki nem adja meg magának azt az időt, amit csak magára szán, az a szakember szerint szinte mindig kiégéshez vezet.

– Minden helyen, ahol elő­adást tartok, egy tesztsor segítségével felmérem, a jelenlévők hol tartanak a kiégésben, hiszen míg idáig eljut az ember, különböző fázisokon megy át – folytatta a szakember. – Általában az a tapasztalat, hogy a 20 kérdésből 7-8-ra adnak igenlő választ a kitöltők. Az üdvös az lenne, ha egyetlen kérdésre sem lenne „igen” a válasz. Tehát a magyarok többsége nagyjából félúton jár a ki­égés felé, amivel már foglalkozni kellene. Ehhez képest sokan nem is tudják, mi a baj, csak azt érzik, valami nem kerek.

A szerzőtől megtudtuk: a könyvben a coach feladatát és a coaching folyamatát, nyugat-európai hagyományait mutatja be, konkrét élethelyzeteket tár az olvasók elé, és számos javaslatot is arra vonatkozóan, mi módon kerüljük el a kiégést. Csatlós Csilla nem titkolt célja a könyvvel, hogy közelebb vigye a széles közönséghez a coachok munkáját, és felhívja a figyelmet a kiégésre mint létező problémára.

– Azoknak is szeretnék a könyv révén segítséget adni, akiknek nincs pénzük erre a szolgáltatásra, mert ismerjük el, ez nem olcsó dolog. Karitatív célom is van: minden egyes könyv árából ezer forintot a bázakerettyei iskola játszóterének felépítésére ajánlottam fel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában