hagyományőrzés

2019.01.28. 12:00

Disznóvágással indították az évet Tornyiszentmiklóson

A település lakóit is várták a szervezők a szombaton megtartott közösségi disznóvágásra.

Korosa Titanilla

Doma Csaba böllér irányította a munkát, mellette Kiss Gábor, szemben Fojtek József

Fotó: Korosa Titanilla

A Tornyiszentmiklós Településért Egyesület harmadszor szervezett disznóvágást, melynek célja a hagyományőrzés mellett a közösség összefogása, illetve csapatépítés a civil szervezet tagjainak.

Doma Csaba böllér irányította a munkát, mellette Kiss Gábor, szemben Fojtek József
Fotó: Korosa Titanilla

– Egyesületünk rendezvényeivel felelevenítjük a régi falusi szokásokat, mint a disznóvágás, a maszkázás, a májusfaállítás és -kitáncolás, a szüreti felvonulás, illetve az adventi programok. Emellett a nemzeti ünnepek alkalmával ünnepségeket tartunk – mondta Győrfi Lászlóné, az egyesület elnöke. – A disznóvágáson a férfiak munkáját Doma Csaba böllér vezeti, a hagyományos disznótoros ételek elkészítését pedig Markóné Sohár Ágnes felügyeli. Egyesületünk tagjai mellett falubeliek is érkeztek segíteni, s az önkormányzat is támogatja a programot.

A disznóvágás lebonyolításához nagy segítséget jelentett, hogy a falubeliek közül többen felajánlották a már nem használt, de még jó edényeiket – fazekakat, üstöket, üstházakat – az egyesület számára, tette hozzá Győrfi Lászlóné

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában