Számos veszély leselkedik a fotogén állatra

2019.01.06. 07:00

A foltos szalamandra az év kétéltűje idén

Hűvös erdeink egzotikus megjelenésű kétéltűjét, a foltos szalamandrát választotta az év kétéltűjének 2019-ben a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya.

Varga Andor

Foltos szalamandra portréja Fotó: Halpern Bálint/mme.hu

A civil szervezet ez alkalomból kiadott közleménye rámutat: hazánk egyik legtetszetősebb, rendkívül fotogén kétéltűjére napjainkban számos veszély leselkedik.

A foltos szalamandra más állattal gyakorlatilag összetéveszthetetlen. Hasa általában szürke, háta és oldala fényes fekete, amelyet világos- vagy sötétsárga foltok tarkítanak. A középhegységi jellegű, hűvös klímájú erdeink lárvanevelésre alkalmas vizei közelében él. Legnagyobb állománya az Északi-középhegységben található a Börzsönytől a Zemplénig. Magyarországon védett, ötvenezer forintos természetvédelmi értékkel.

Foltos szalamandra portréja Fotó: Halpern Bálint/mme.hu

A fajt fenyegeti a lárvák kifejlődéséhez szükséges tiszta vizű, lassú folyású patakok számának fogyatkozása, az élőhelyek szárazodása, a sok tarvágás. A legfőbb veszély viszont a világszerte több helyen felbukkanó szalamandraevő kitridgomba, ami a kétéltűek globális kereskedelme révén jutott el Európába is. A kórokozó az állat bőrének fekélyesedését okozza.

Az MME idén az ország több régiójában tervez vizsgálatokat a gombafertőzés korai észlelése érdekében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában