Határtalanul program

2018.12.13. 09:00

Horvátországban és Szlovéniában jártak a Kőrösi iskola diákjai

A Kőrösi iskola ötven tanulója a Határtalanul program keretében nemrégiben a szomszédos Szlovénia és Horvátország értékeit fedezte fel.

Benedek Bálint

A kőrösis gyerekek a varasdi várnál Fotó: ZH Archívum

A kanizsai fiatalok útjukat a szlovéniai Muravidéken kezdték. Lendván felkeresték a Szentháromság-kápolnát, de a várban és a Szent Katalin-­plébániatemplomban is jártak. Ezenkívül meglátogattak egy két tannyelvű iskolát is, ahol betekintést nyerhettek az ottani fiatalok iskolai életébe. Újabb élményt jelentett a dobronaki orchideafarmon és energiaparkban tett látogatás.

Majd egy új országba utazhattak. A horvát főváros, Zágráb nevezetes helyeinek felfedezése következett.

A kőrösis gyerekek a varasdi várnál Fotó: ZH Archívum

A katedrális, a Szent Márk-­templom, a horvát parlament, a Lotrscak-torony és a Jellasics tér izgalmas történelmi kalandtúrára hívta a gyerekeket. Fiumében pedig már a tengert is megláthatták. Aztán felkapaszkodtak a Trsat-hegyen magasló várhoz és a zarándoktemplomhoz. A belvárosban magyar épületeket, feliratokat kerestek, és megkoszorúzták Baross Gábor egykori közlekedési miniszter emléktábláját, a kikötőben pedig elénekelték a Fiumei kikötőben című dalt. Ozaljban, Csáktornyán, Felsőzrínyifalván pedig felkutatták a Zrínyi-­emlékhelyeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában