Megépítését már a rendszerváltáskor zászlajukra tűzték

2018.12.28. 09:00

Az új csapi templomban először volt éjféli mise

A dél-zalai település lakóinak és az önkormányzat illetékeseinek régóta dédelgetett álma volt egy templom. A kitartó elszántság meghozta eredményét: az idei szentestén az első éjféli misét már az újonnan épült Isten házában tarthatta Somogyi Imre plébános.

Horváth-Balogh Attila

Somogyi Imre nagyrécsei plébános celebrálta a misét a csapi templomban Fotó: Horváth-Balogh Attila

Mint azt korábbi cikkünkben dr. Tóth László polgármester elmondta: 2002 környékén kezdtek el komolyabban foglalkozni a templomépítés gondolatával, aminek nyomán elindult a szükséges pénz előteremtése. A kivitelezés (amit egyházközségi gyűjtésből, önkormányzati saját forrásból, állami és vállalkozói támogatásból finanszíroztak) 2016- ban kezdődött – s úgy néz ki, lassan a végéhez ér. A „templomnélküliség” előzménye, hogy a törökkel folytatott harcok idején elpusztult a falu, így a templom és a temető is. Csapi visszatelepülő lakossága azóta akart újra saját templomot, amit a rendszerváltás után megválasztott első képviselő-testület rögtön a zászlajára is tűzött. A szentmiséket addig is a falu imaházában, illetve az iskolai kápolnában tartották, de végre elkészült a templomuk.

Az első, az új templomban bemutatott szenteste éjféli szentmisét Somogyi Imre nagyrécsei plébános celebrálta. Mint megtudtuk tőle, számára is felemelő volt az egyszeri és megismételhetetlen alkalom.

Somogyi Imre nagyrécsei plébános celebrálta a misét a csapi templomban Fotó: Horváth-Balogh Attila

– Valóban különleges volt ez az ünnep számomra is, egyrészt tényleg azért, mert éjféli misét bemutatni egy új templomban, nos, az mindig csodálatos dolog, annál is inkább, mert a felépítésében rengeteg munka és fáradság volt. Másrészt pedig azért, mert ez a nagyszerű esemény nemcsak Csapi, hanem a környékbeli falvak lakóit is megmozgatta – magyarázta Somogyi Imre. – Sokan, sokkal többen voltak a szentmisén most, mint általában, ebből látszik, hogy a térségben lakók is a magukénak érzik Csapi új templomát.

Imre atya azt is elmondta: a templombelső szinte teljesen elkészült, pár kisebb munka van még hátra. Az épület külső részén a vakolás, a színezés, a lépcső burkolása és a környezet rendezése maradt 2019-re, s ha minden jól megy, augusztusban sor kerülhet a templom felszentelésére, amely a Nagyboldogasszony titulust kapja – hiszen a település védőszentje is a Nagyboldogasszony.

szépen megvilágított templom a település igazi gyöngyszeme Fotó: Kósi Gábor

Pozitívan vélekednek a templomépítésről a hívek is, ezt erősítette meg a csapi Molnár László. Mint érdeklődésünkre kijelentette: minden faluban kell, hogy legyen templom, még akkor is, ha a lakosságszám csökken – az Isten háza fontos az embereknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában