Idén már nem építik az utat

2018.11.15. 17:00

Már a téli csúcsforgalomra készülnek Csörnyeföldén

Szerdán befejeződtek a jelzőlámpás forgalomirányítás mellett zajló munkálatok az M70-es autóút muraszemenyei és tornyiszentmiklósi csomópontjai közötti szakaszon.

Gyuricza Ferenc

téli időszakra megszűnik a jelzőlámpás forgalomkorlátozás az M70-es autóúton Fotó: Gyuricza Ferenc

Ennek köszönhetően ezen a részen kétszer egy sávon, akadálytalanul haladhat a forgalom. Mindez nemcsak a munkálatok ideiglenes, téli időszakra vonatkozó leállása miatt történt így, hanem az év végén várható nagyobb forgalom okán is.

Az M70-es autóút annak a közlekedési folyosónak a része, amelyen a nyugat-európai országokban dolgozó román és bolgár vendégmunkások jellemzően közlekednek. A korábbi évek tapasztalatai alapján az év végi leállások, illetve a karácsonyi ünnepek miatt decemberben erre jelentős forgalombővülésre kell számítani, ami a jelenlegi, váltakozó irányban történő, jelzőlámpás forgalomirányítás melletti közlekedéssel komoly fennakadásokat okozna.

A téli időszakra megszűnik a jelzőlámpás forgalomkorlátozás az M70-es autóúton Fotó: Gyuricza Ferenc

– Az M70-es autóút muraszemenyei és tornyiszentmiklósi csomópontok közötti szakaszán november 14-ével megszűnik a jelzőlámpás forgalomirányítás – tájékoztatta lapunkat Hideg András, az autóút végig kétszer két sávos autópályává bővítését koordináló Nemzeti Infrastruk­túra-fejlesztő Zrt. kommunikációs igazgatója. – Ez azt jelenti, hogy az említett szakaszon kétszer egy sávon haladhat a forgalom. Az autóút első harmadában, Letenye felől, Murarátka település és a muraszemenyei csomópont között legkésőbb november 30-ig kell jelzőlámpás forgalomterelésre számítaniuk a közlekedőknek. Ezt követően ezen a részen is kétszer egy sávon, akadálymentesen tud haladni a forgalom, de továbbra is csökkentett sebességgel.

Hideg András kérdésünkre hozzátette: a kivitelezési munkák a tervezett ütem szerint haladnak. A munkák tavaszi kezdete 2019. március 15. után, az időjárási körülmények függvényében várható. Hasonló megoldást alkalmazott a NIF Zrt. és a Magyar Közút Zrt. a nyári idegenforgalmi csúcsidőszak alatt is. Ezzel a környező településeket is tehermentesítik, ugyanis a jelzőlámpás forgalomirányítás miatt a közlekedők jelentős hányada nem az építés alatt álló M70-es autóutat, hanem a mellette haladó, Dobri, Csörnyeföld, Muraszemenye és Murarátka községeket, illetve Letenye városát érintő 7538 jelű alsóbb rendű utat vette igénybe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában