Újra öltünk

2018.11.08. 07:00

Gyönyörű hímzéseket készítenek a gelsei hölgyek

Az Újra öltünk és örökítünk hímzőszakkör nagy munkával, tervekkel kezdte az őszi évadot.

Szabó Zsófia

Almás Istvánné, Kovács Andrea és Papp Nándorné Fotó: A szerző

Gelse Az Újra öltünk és örökítünk hímzőszakkör nagy munkával, tervekkel kezdte az őszi évadot. A Petőfi Sándor Emlékkönyvtárban hetente gyűlnek össze a falu ügyes kezű asszonyai a hímzőköri foglalkozásokon, amelyeket Kerekes Endréné népi iparművész vezet.

– A békési szűrhímzés elsajátítása az első nagy feladata az új szezonban az öt éve alakult, 12 fős hímzőkörnek. Emellett a tardi főkötőhímzést is megtanuljuk az elkövetkezendő időszakban – összegezte Kerekes Endréné. – Kitartóak és ügyesek a hölgyek, így a bonyolultabb öltéseket is könnyedén megjegyzik, s alkalmazzák. Az alkotásokból kiállítás is nyílik majd a későbbiekben.

Almás Istvánné, Kovács Andrea és Papp Nándorné Fotó: A szerző

A gelsei hímzőkör tehetséges asszonyaira büszkék a községben. A település vezetésén kívül a Princivil Értékteremtő Egyesület is támogatja munkájukat. Jakabfiné Bársony Judit, az egyesület tagja hangsúlyozta: mindannyiuk számára fontos, hogy a népi kultúra, művészet kincseit megőrizzék és átadják az utókornak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában