Az alsó szintet renoválják

2018.11.29. 11:30

A horvát partnerség révén sikerül megmenteni a letenyei kastélyt

Hosszú idő után pozitív irányba mozdult el a mára meglehetősen rossz állapotba jutott, jelenleg a művelődési háznak otthont adó Szapáry-Andrássy kastély ügye: elkezdődhetett az alsó szint felújítása.

Horváth-Balogh Attila

Németh Zoltán (elöl) és Ribarics György az ablakok passzítását végzi Fotó: Szakony Attila

Fotó: Szakony Attila

A munkálatok már javában folynak, s mint azt Farkas Szilárd polgármestertől megtudtuk, a fejlesztésre a horvát-magyar határon átnyúló uniós program keretében kerül sor.

– Az önkormányzat évek, sőt, évtizedek óta szeretné felújítani a régi kastélyépületet, ám eddig erre sajnos forrást nem tudtunk szerezni – bocsátotta előre a polgármester. – Az elmúlt időszakban azonban a jó partneri viszonyra építve a horvát testvértelepülésekkel, Ludbreggel és Preloggal, valamint a csáktornyai Redea Fejlesztési Ügynökséggel közösen pályázatot nyújtottunk be az Interreg-programra, melynek egyik elemeként sikerült jelentős, közel 150 millió forintnyi támogatást nyernünk az alsó szint teljes körű felújítására. Ennek fontos része a modern fűtésrendszer kialakítása, hiszen jelenleg cserépkályhákkal fűtik fel a földszinti helyiségeket. Adódik a kérdés, hogy mi lesz a régi eszközökkel: nos, a cserépkályhákat meghagyjuk, hi­szen azok az épület részei. Sor kerül a padlóburkolatok cseréjére, a falak szigetelésére, továbbá a nyílászárók passzítására, javítására – itt fontos megjegyezni, hogy az épület műemlék, s a műemlékvédelmi szervek nem járultak hozzá a nyílászárók cseréjéhez.

Németh Zoltán (elöl) és Ribarics György az ablakok passzítását végzi Fotó: Szakony Attila

A beruházás központi eleme Farkas Szilárd szerint a volt szolgálati lakás teljes modernizálása, amelyben egy turisztikai iroda működik majd, melynek fő feladata lesz a helyi, térségi és horvátországi turisztikai látványosságok kiajánlása, népszerűsítése. Ezenkívül a volt múzeumi helyiségben szintén megújul a padlóburkolat, az ebbe épített fűtésrendszer biztosítja azt az állandó hőmérsékleti szintet, ami szükséges ahhoz, hogy a múzeumi részt újra megnyithassák a közönség előtt.

– Az itt korában látható kiállítási tárgyakat a hideg és az állandó nedvesség miatt védett helyre kellett vinni, s ezek a felújítást követően visszakerülhetnek és ismét látogathatóvá válnak – tette hozzá a polgármester. – Mindezen túl természetesen az alsó szint vakolatjavítására, szellőző vakolat felhordására, festésre, az elektromos hálózat cseréjére, illetve a belső enteriőr átalakítására, a régi kastély funkciójához méltóbbá tételére is sor kerül. A munkálatok várhatóan 2019 tavaszán fejeződhetnek be, addig a művelődési ház rendezvényeit más helyszíneken tartják meg.

 

Farkas Szilárd polgármester jelezte: eredetileg a projekt a teljes épület felújítását tartalmazta, de sajnos, az építőipari árak elmúlt években tapasztalható jelentős növekedése miatt a műszaki tartalmat módosítani kellett, ezért készülhet el most csak az alsó szint. Az emelet felújítására egy következő pályázati siker révén kerülhet sor – az új kiírásra már készül az önkormányzat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában