Természetközeli élményelemekkel

2018.10.16. 09:17

Hálózatba szervezik a határ menti turisztikai kínálatot

A Zalaerdő Zrt., a szlovéniai Muraszombat önkormányzata, a Muravidéki Cserkészszövetség, Csesztreg önkormányzata, valamint a Holnapocska Közhasznú Nonprofit Kft. egy közös uniós projekt keretében többek között természetközeli élményelemeket tartalmazó programcsomagokat alakít ki.

Horváth-Balogh Attila

Fotó: Szakony/Zalai Hírlap

Az Interreg Szlovénia-Magyarország Együttműködési Program támogatásával megvalósuló, 2020 február végéig tartó Go In Nature projekt teljes költségvetése 1.104.783 euro, ebből a Zalaerdő Zrt. 173.836 eurót használhat fel. Mint azt Godinek-Tóth Anita pályázati referenstől megtudtuk, a projekt legfőbb célja a határ menti természetturisztikai kínálat hálózatba szervezése, a természeti élmények kínálatának innovatív fejlesztése.

- A Zalaerdő Zrt. szakmai tanulmányutakat, erdei iskolai konferenciákat, erdei vasút napokat, táborokat szervezett, továbbá madármegfigyelő játszótereket, erdei kiránduló és pihenőhelyeket épített ki Kistolmácson, Kálócfán, Zalalövőn, Bödeházán, Obornakon, Újudvaron és Zsigárdon. Az említett helyszínek közül gyalogos és kerékpáros túraútvonalakat dolgoztunk ki (2,9 és 39 kilométer közötti hosszúságban), az ezeket ábrázoló térképek az egyes helyszínek tájékoztató tábláin megtalálhatók, illetve QR-kód segítségével letölthetők.

Az újudvari Csibiti-völgyihez hasonló erdei pihenőhelyek készültek további 6 helyszínen Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap
Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Godinek-Tóth Anita azt is elmondta: munkatársaik a partnerszervezetek képviselőivel együtt túravezető képzésen vettek részt, az erdei iskolai programokhoz pedig oktatódobozok, erdőpedagógiai könyvek és foglalkoztatók készültek. A Csömödéri Állami Erdei Vasúthoz kapcsolódóan helyi termék (bor és gasztronómia), erdei élménytúrák, kerékpártúrák, bunkerek, valamint az olajbányászat témakörökben dolgoztak ki programcsomagokat, így kínálva élménydús kikapcsolódást az erdei vasút utasainak. A Lentiben található végállomáson a Göcsej kincsei, az erdő és a fa című kiállításukhoz audio guide készülékeket vásároltak, melyek segítségével több nyelven is elérhető a tárlatvezetés.

- 2019 tavaszára készül egy turisztikai kiadványunk, júniusban pedig erdei vasút napot rendezünk – tette hozzá Godinek-Tóth Anita. – A projektünk közös kimenete 10, természetközeli élményelemeket tartalmazó programcsomag lesz. Abban bízunk, hogy ezekkel ebben a rohanó világban is sokakat sikerül közelebb hozni a természethez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában