Segíthetünk neki az eligazodásban

2018.09.16. 10:30

Ha a szíved nem kirakat, a tested miért az?

„Ha a szíved nem kirakat, a tested miért lehet az?” Ezzel a címmel indított motivációs kampányt a tudatos öltözködés népszerűsítésének érdekében egy internetes oldal. Szeretnék megóvni a fiatal lányokat a rájuk leselkedő veszélyektől.„

Benedek Bálint

A tinédzserek a lázadás jeleként olykor szeretik feszegetni a határokat. A lányok gyakran az iskolába is a testükből túlságosan sokat mutató ruhadarabokat választanak, amit szinte az egész világnak megmutatnak azzal, hogy feltöltik az internetes közösségi oldalakra. S ahogy a valós életben, úgy gyakran a virtuális térben is zaklatásoknak vannak kitéve.

Jól tudják ezt maguk az érintettek, a szülők, a pszichológus, no és persze a pedagógusok is. A nagykanizsai Zsigmondy Vilmos Szakképző Iskolában annak jártunk utána, hogy a fiatalok hogyan gondolkodnak az öltözködésről, menynyi időt töltenek a tükör előtt.

– Soha nem veszek fel túlságosan rövid nadrágot és kivágott felsőt, már csak azért sem, mert jól ismerem a fiúkat az osztályban – mondta a 9. osztályos Vagdal Mercédesz. – Szintén nem suliba való a szakadt nadrág és rikító, neonszínű felső. Ismerek olyanokat, akik szinte mindig így járnak. Barátnője, Ludvig Eszter nála is fiúsabban öltözködik, nem venne fel sokat mutató ruhadarabokat. Osztálytársuk, Lenkovics Elizabet nagyon kedveli ugyan a rövidnadrágokat, ám szerinte ez egyáltalán nem kihívó viselet, csak a fiúk értik félre.

Boa Blanka (balról) és Horváth Karina hátat fordít a túlságosan kihívó öltözködésnek. Szerintük az igényesség mindennél többet ér Fotó: Szakony Attila

Boa Blanka és Horváth Karina érettségi előtt áll. Karina saját bevallása szerint csinosan, ám visszafogottan öltözködik, nála az igényesség mindennél többet ér. Blanka hasonlóan gondolkozik, kerüli a tömegcuccokat, főleg az internetről rendel, megválogatja, mit vesz fel.

– Az iskolába mindenki azt vesz fel, amit szeretne, ami az egyéniségéhez passzol – mondta. – Lehet sportos, elegáns vagy épp laza. A reggeli készülődésem olykor bő egy órát vesz igénybe, hiszen nehéz kiválasztani, milyen szettet vegyek fel. Fontos, hogy variálhassam a ruháimat, nem szerencsés, ha rövid időn belül ismétlődik ugyanaz. Dóber Valéria pszichológus jól tudja: a kamaszkor arról szól, hogy a gyerek keresi az identitását, szeretne megfelelni a csoportnormáknak. Ehhez ad felületet a közösségi média.

Lukácsné Grózner Andrea tippekkel segít kislányának, a tízéves Alexának abban, hogy mit viseljen az iskolában

– Felerősödik a családi értékekkel szemben a külvilág értékelése iránti igény – tette hozzá a szakember. – Ha nem elég szilárd az az értékrend, amit otthonról hoz a gyermek, akkor veszélyeztetetté válhat. Ilyenkor sokkal erőteljesebben lázad. Sajnos gyakran arról sem beszélnek otthon, hogy milyen ruhában illik a „munkahelyre”, tehát az iskolába menni, illetve az intézményekben is vannak hiányosságok.

A pedagógusok sokszor szélmalomharcot vívnak, hiszen bár a házirend megvan, annak betartatása nehézkes. A felnőttek ilyenkor a megengedő, egyfajta ráhagyó nevelést alkalmazzák. Ennek pedig az a következménye, hogy a fiatal sem a családjában, sem az iskolai környezetben nem találja azokat, akik számára elfogadható értékeket közvetítenének.

Balogh László, a nagykanizsai Batthyány-gimnázium igazgatója lapunknak elmondta: az öltözködésünk is kommunikáció a külvilággal, ami természetesen a belső világunkból indul ki. Lehetnek tudatos és érzelmekkel vezérelt elemei, s gyakran az aktuális divat határozza meg. A mai modern világunkban az öltözködés a szexus által túlzottan befolyásolt az igazgató szerint. – Így lehet fontos téma a nők, különösen a fiatal lányok zaklatás elleni védelmében egy ilyen, „Dress Up!” kampány – tette hozzá az intézményvezető.

Dóber Valéria pszichológus szerint a szülők mellett a pedagógusokra is sok felelősség hárul

– Öltözködésünkkel viselkedünk, kifejezhetjük ízlésünket, értékvilágunkat, az a családban, az iskolában és a kortárs közegben is tanítható és tanulható. Természetesen szigorú szabályokba nem foglalható az iskolában – még egy házirendben sem – a ruházkodás, a hajviselet, az ékszerek és szépítőszerek használata. Nálunk a „batthyánys kiskátéban” csak finom ráutalások vannak a társadalmi jó ízlésre, a tisztaságra, a hivalkodás és a túlzottan feltűnő viseletek kerülésére. Természetesen szoknyahosszt centiméterre pontosan nem adunk meg, de az ünnepélyeinken viselendő ünneplő ruhát szabályozzuk. A diákok számára a legfontosabb a kortárs minta, de hiszek az értelmes és értékes felnőtt világ, a szülők és különösen a tanárok példamutatásában.

A pedagógusi minta is fontos lehet egy ilyen kampányban – külsőségben és szóban, de nem direkt kommunikációban. A legtöbb szülő igyekszik a gyermeke minden rezdülésére odafigyelni, sokat beszélgetni vele, hogy csemetéje bizalma töretlen legyen. A nagykanizsai Lukácsné Grózner Andrea leszögezi: kislánya, a 10 éves Lukács Alexa mindenben számíthat rá, így az öltözködésben is gyakran tanácsot kap.

– Éppen abban a korban van, amikor már önálló elképzeléseket is megfogalmaz – mondta Lukácsné Grózner Andrea. – A nagylányok gyakran hordanak köldök fölé érő pólókat, ezek tetszenek Alexának is. Ráadásul a nagyobbak közül többen már festetik a hajukat, a körmüket, és divatos cuccokban járnak. Ő a festett hajat és körmöt nem tudná elképzelni magán. Az édesanya elmondta: nagyon sok függ a szülő példamutatásától.

– Szeretem a csinos ruhákat, de a koromnak megfelelően öltözködöm. Ez nem mondható el mindenkiről – tette hozzá. – A virtuális térből a fiatalokra leselkedő veszélyek ellen csak úgy tudunk védekezni, hogy jobban odafigyelünk a gyerekeinkre. A lányom Facebook-fiókját állandóan ellenőrzöm, figyelem, gyakran ő mutatja meg, hogy éppen kivel levelez. A gyereknek minden kérdésére, aggodalmára és problémájára őszintén kell válaszolni. Ebben a felgyorsult, modern technológia vezérelte világban másképpen eltévedne, így viszont segíthetünk neki az eligazodásban.

A kampányról a Pán Péter, STOP! blogon olvashat bővebben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában