Pajtadöngölőt tartottak

2018.08.09. 11:00

Táncház, finom étkek és májusfa-kitáncolás a kehidakustányi Mariska udvarban

A Hagyományőrző Mariska udvarban az előző évekhez hasonlóan augusztus 4-re, szombat estére egy vidám pajtadöngölőre hívták a szervezők a falu lakosságát és a településen nyaraló vendégeket. A régi paraszti világban az emberek a nehéz fizikai munka mellett is megtalálták a módját, hogy egy jót mulassanak.

 Lorencsicsné Horváth Csilla

A fiatal táncosok elkápráztatták a közönséget Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

Az ott dolgozók hagyományőrző népi ruhába öltöztek. A Mariska udvarba érkező vendégeket házias ételek illata, valamint a pajtában a kertből szedett virágok és vászon­zsákokkal leterített szalmabálák látványa fogadta.

Gergely János pajtagazda köszöntötte a megjelenteket, a talpalávalót a Re-Folk népi zenekar szolgáltatta, a néptáncbemutatót a Gyenes Néptánc Együttes két táncospárjától láthatták. A táncházat Tarjányi Sándor néptáncoktató vezette.

A fiatal táncosok elkápráztatták a közönséget Fotó: Sándorné Kovács Nikolett

Az est folyamán a vén diófa lombjai alatt fogyasztható volt bográcsos, csülkös babgulyás friss, házias kenyérrel. Ezen túl saját készítésű szörpöket, borokat, pálinkákat és pogácsákat is fogyaszthattak a részvevők.

A pajtából indulva aztán a zenekarral együtt kígyózó sorban mentek le az emberek a májusfa kitáncolásához. A kapun kívül, biztonságból nézték végig, ahogy az erős férfiak kidöntötték a fát. A vendégek hangos ujjongással ünnepelték a májusfa kidőlését.

A pajtába visszatáncolva újabb bemutatót tekinthetett meg a közönség. A fiatal, de annál ügyesebb táncosok elkápráztatták a nézőket, akik ezután újra kedvet kaptak a közös mulatozáshoz, tánctanuláshoz. Tarjányi Sándor vezetésével fergeteges vigadalom következett. A zenekar egyre gyorsabban húzta, ami következtében a pajta padlója jól meg lett döngölve. A táncban kellemesen elfáradt vendégek muzsikaszó mellett még egy darabig a diófa és a csillagos ég alatt beszélgettek a Mariska udvarban. Aki mindezt átélte, biztosan szép emlékekkel tért haza.

A nyár folyamán még két alkalommal, augusztus 17-én pajtaszínházi előadással (a Milejszegi Amatőr Színtársulattal), 19-én pedig nyárzáró romtemplomi műsorral, szalonnasütő programmal várják az érdeklődőket Kehidakustányba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában