A csillagokkal ismerkedtek

2018.08.14. 15:00

Tábor a becsehelyi Kis-hegyen, a Canis Minor csillagdánál

A közelmúltban tartotta hagyományos ifjúsági táborát a Nagykanizsai Amatőr Csillagász Egyesület a Kis-hegyen lévő Canis Minor csillagdánál.

Horváth-Balogh Attila

Gazdag Attilától, a szervezet elnökétől megtudtuk: 10 évvel ezelőtt került sor az első táborukra, s a mostanin is volt olyan résztvevő, aki már az elsőn is ott volt.

- A kezdetek kezdetén a lányom általános iskolai osztálytársai jöttek csak a táborba, aztán híre ment, hogy a gyerekek jól érezték magukat – idézte fel a kezdeteket Gazdag Attila. – Évről-évre több a jelentkező, mint ahányat fogadni bírunk, sajnos, a kapacitásunk korlátozott. Hiszen fent vagyunk a hegytetőn, ahol nem könnyű megteremteni az ivóvízellátást, illetve az élelmiszerek hűtéséhez és a főzéshez, étkezéshez kapcsolódó infrastruktúrát. S a sátrakat is el kell helyezni a nem túl nagy területen, amely egyébként az egyesület és a Kis-hegyi Csillagvizsgálóért Alapítvány tulajdonában van. A mostani tábort is az alapítvány szervezte az egyesülettel együttműködésben, s nyertünk hozzá pályázati támogatást is, így még jobb körülményeket tudtunk biztosítani a résztvevőknek, összesen 40 főnek. Érdekesség, hogy a táborunkban nem csak gyerekek vettek részt, hanem néhány felnőtt is – ők azok, akik már az elején velünk indultak.

Fotó: Perkó Zsolt

Gazdag Attila hozzátette: különböző előadásokat hallgathattak meg a résztvevők a tábor ideje alatt. Az előadók között voltak olyanok is, akik az egyesület tagjai, szintén alapító táborlakók, ma pedig már az ELTE fizika szakos hallgatói. A résztvevők pedig természetesen, a tábor 4 napja alatt részletesen megismerhették az égbolt csillogó szépségeit, a csillagképeket és gyönyörködhettek a „vörös holdban”, a teljes holdfogyatkozásban is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában