Kicsit korábban

2018.08.14. 15:00

Érik a csemegeszőlő Zalaegerszegen

Az idén kicsit korábban érnek a csemegeszőlők – a besenyői Bérczes család kertjében 220 tőke roskadozik az illatos, mézédes gyümölcstől.

Fincza Zsuzsa

Bérczes Tivadar a csécsi muskotályt mutatja Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

Jól megy a soruk az unokáknak: bármikor érkeznek, a papa már teszi is eléjük egy tálban a frissen szedett szőlőt a többi gyümölccsel – mikor mi érik: almával, körtével, barackkal, fügével, naspolyával – együtt, Erzsi mama már hozza is a paprikát, a paradicsomot, s önti a frissen készült gyümölcslét.

Bérczes Tivadar a csécsi muskotályt mutatja Fotó: Fincza Zsuzsa/Zalai Hírlap

– A Zalagyöngye, a Lakhegyi mézes tőkéi már 26-30 évesek, a különleges fajtákat 6-4 évvel ezelőtt kezdtük telepíteni. Köztük a Karolinát, a csécsi muskotályt, a Blauburgert, a sötétkék Nérót, a magnélküli „Kismis”-t. A fehér Izabella direkttermő, Lendváról hoztuk, majd ha érik, illatfelhővel borítja be a fél kertet – mutatja a szépen gondozott kordon kincseit a gazda, Bérczes Tivadar. – Csak a legszükségesebb mértékben permetezem őket, hiszen a gyümölcs zömét a gyermekeink, az öt unokánk és mi magunk fogyasztjuk el. Azért Bérczeséknél a „régi” fajtáknak is van becsülete, a divatos csemegék között megmaradhatott a Kossuth, a saszla, a szőlőskertek királynője, s néhány tőke rizling is. A legfinomabb? Szerintem, egyetértve a darazsakkal, csakis a csécsi muskotály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában