Magyarország legszebb konyhakertje

2018.07.03. 11:20

Elkezdték a kertszemlét Gutorföldén

Már múlt ősszel jelentkeztek a gutorföldiek a Magyarország legszebb konyhakertje országos vetélkedőre. A koordinátorok megkezdték a kertek látogatását.

Korosa Titanilla

Magaságyásos művelésre is van példa. Morvai Jánosné (középen) ezt a módszert alkalmazza kertjében. Balra Novotnik Mihály, jobbra Fercsák Lászlóné koordinátorok Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

Fercsák Lászlóné, a helyi mozgalom koordinátora elöljáróban arról is beszélt, hogy meghívást kapott – Nyakas István polgármesterrel együtt – az újonnan alakult Agrárminisztériumba, hogy jövő héten fórum keretében ott számoljanak be saját, eddig elért eredményeikről, illetve a kertvetélkedőbe bekapcsolódó kistelepülések képviseletében a program falvakban történő megvalósításáról. A rendezvényen a városokat majd Nagykanizsa képviseli.

– Az eddigi eredmények mellett az idei tervekről is szó lesz majd – mondta Fercsák Lászlóné, aki a kertvetélkedőn elnyerte már az örökös és az életműdíjat is. – Az első nevezéseket már leadtuk, de aki szeretne csatlakozni, július végéig megteheti. Ez alkalommal is hét kategóriában lehet nevezni: normál, balkon, zártkertből három alkategória, mini és közösségi. Az idei program kibővül a talajvédelemmel, külön szempont szerint figyeljük a komposztálást, a trágya, gyomirtó használatát, de az a lényeg és a cél, hogy biogazdálkodásra és a kemikáliák használatának elhagyására buzdítsuk a kertművelőket. Nálunk a faluban a többség már most is vegyszerek nélkül műveli a kertjét.

Magaságyásos művelésre is van példa. Morvai Jánosné (középen) ezt a módszert alkalmazza kertjében. Balra Novotnik Mihály, jobbra Fercsák Lászlóné koordinátorok Fotó: Korosa Titanilla/Zalai Hírlap

A jövő hónap végéig két bejárást tartanak a koordinátorok, Fercsák Lászlóné elmondta, ez idáig kilencvenen neveztek a vetélkedőre, a résztvevők kertjeinek állapotát fotókkal is dokumentálják majd.

– A veteményesek szépek, gondozottak, de a tulajdonosok azt mondják, hogy a palánták nehezen indultak fejlődésnek. Szerencsére nagyobb eső, jégeső nem verte el ezt a vidéket, illetve a legutóbbi vihar idejére már megerősödtek a növények, így várhatóan idén is jó esélyekkel indulnak a helyiek a vetélkedőn.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában