Pezsgőztek

2018.07.27. 07:00

A nagykanizsai batthyánys diákok egy csoportja kávéházban várta az eredményt

Az idén 108 ezer diák jelentkezett egyetemekre és főiskolákra. A felsőoktatási felvételik eredményeit szerdán este egy kávézóban követte a Batthyány-gimnáziumban érettségizett diákok csoportja.

Benedek Bálint

A gimnazisták öröme felhőtlen, hiszen mindegyikőjüket felvették arra a szakra, amire elsőként jelentkeztek Fotó: Szakony Attila

A ponthatárváró partit egykori osztálytársak szervezték. Már egy órával az internetes bejelentés előtt összegyűltek a fiatalok, hogy némi alapozást követően hátradőlve várják az eredményeket. A diákok akkor még valóban lazán, jéghideg limonádét kortyolgatva tervezgették a jövőjüket. Szinte mindegyikőjük biztosra ment: az iskolában eltöltött évek alatt szorgalmasan tanultak, hogy a jövőbeni terveik ne forogjanak veszélyben.

A gimnazisták öröme felhőtlen, hiszen mindegyikőjüket felvették arra a szakra, amire elsőként jelentkeztek Fotó: Szakony Attila

– Győrben a műszaki menedzser szakot jelöltem be kizárólag – mondta határozottan Gaál Villő. – Komplex képzést kínál, ahol széleskörű ismeretekkel gazdagodhatok.

Doucha Lilla viszont már nem volt ennyire biztos a dolgában. Az ELTE újonnan induló angol nyelvű nemzetközi kapcsolatok szakára jelentkezett.

– Kockáztattam – folytatta. – Az előzetes számítások szerint ennek lesz a legmagasabb ponthatára az összes szak közül, jogos az aggodalmam. A szüleim bíznak a sikeremben, s már behűtötték a pezsgőt.

Benczik Boglárka gyermekkora óta tanító szeretne lenni, ám ehhez a szakhoz nagyon sok ponttal rendelkezik, ezért kompromisszumot kötött, s az első körben az emberi erőforrások szakot jelölte meg. De álmáról a jövőben nem mondana le.

Pusztai Bettina a pszichológia, Tárnok Tímea óvodapedagógus, míg Domián Bálint gyógyszerész szakra felvételizett. Mindhárman magabiztosan tekintettek a jövőbe, ők is úgy érezték, nincs félnivalójuk.

A versmondóként és ifjú színészként is közismert Micsinai Dominik, némi meglepetésre, nem a színházat választotta továbbtanulása színhelyéül.

 

– Helyette már régóta magyar-történelem szakos tanár szeretnék lenni, a siker érdekében szinte minden ilyen képzést indító felsőoktatási intézményt bejelöltem – fogalmazott a tehetséges fiú. – Nem vonzott a színészet, ráadásul nagyon sok rostán kell megfelelni, ami olyan extra felkészülést igényelt volna, amire nem álltam készen.

Mire a beszélgetés végére értünk, bő tíz perccel elmúlt nyolc óra. Az internetes oldal elérhetetlenné vált, valószínűleg a 108 ezer diák egyszerre próbált csatlakozni, a szerver hibát jelzett. A kanizsai fiatalok telefonjai egymás után csörrentek meg, a családtagok szinte percenként hívták őket. Aztán szép lassan kiderült, hogy mindenkit felvettek. Tíz órára pedig azok a jelentkezők, akik megadták a mobilszámukat, sms-értesítést is kaptak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában