Versmondó verseny

2018.06.13. 13:00

Regösök húrján: Zalai indulók a dunántúli fordulókon

A Regösök húrján elnevezésű versmondó verseny veszprémi regionális döntőjében három zalai iskola fiataljai remekeltek.

Benedek Bálint, Keszey Ágnes

Nith Lara Dominika és Horváth Bendegúz Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

Veszprémben 22. alkalommal rendezték meg a ”Regösök húrján” országos vers- és szépprózamondó verseny dunántúli regionális fordulóját. A viadalra a megyei döntőkön legjobb eredményt elérő általános iskolás diákok tolmácsolták klasszikus és kortárs költők írásait. A szakemberekből álló zsűri: Lutter Imre, a Magyar Versmondók Egyesületének ügyvezető elnöke, Szennik Éva, a Magyar Versmondók Egyesületének kommunikációs alelnöke és Sz. Csordás Éva előadóművész értékelte a versenyzőket. Ez alapján Horváth Bendegúz, a letenyei Andrássy-iskola 8. osztályos diákja, a Hevesi Sándor Versmondó Kör tagja (Schmidt István és Rózsás Imre tanítványa) korcsoportjában kiemelkedő teljesítménye alapján második lett. Az 5-6. osztályos korcsoportban dr. Kupóné Gasztonyi Edit tanítványa, a kanizsai Bolyai- iskola 5. osztályos tanulója, Nith Lara Dominika pedig a harmadik helyet szerezte meg. Mindannyian meghívást kaptak a viadal decemberben esedékes döntőjére a fővárosba.

Duncza-Stadler Zoltán és Ferge Réka tanárnő Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap
Nith Lara Dominika és Horváth Bendegúz Fotó: Szakony Attila/Zalai Hírlap

A szavalóverseny két regionális döntőjét is megrendezték. Az ikervári fordulóba közvetlenül lehetett nevezni, itt a hévízi Illyés Gyula Általános Iskola tanulója, Dolacsek László végzett az élen, az ugyancsak hévízi diák Lázár Panna második helyezett lett, Duncza-Stadler Zoltán pedig különdíjat érdemelt ki, ő a felmenő rendszerű megmérettetésen, Veszprémben első lett, Dolacsek László harmadik, a különdíjat pedig Lázár Panna érdemelte ki. Mindhárom diák továbbjutott a budapesti országos döntőre. Ferge Réka, Duncza-Stadler Zoltán felkészítő tanára elmondta, a diákok több más versenyen is sikerrel szerepeltek, s azt is megtudtuk, hogy mindegyik eseményre más-más költeménnyel készültek. A veszprémi versenyen első helyezett Duncza-Stadler Zoltán a Bolond falu című népmesét és Romhányi József A bolha önéletrajza című művét adta elő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában