Nem árt tudni

2018.06.18. 10:30

Munkavállalás a vendéglátásban: szigorú előírásokat kell betartani

Az idegenforgalmi szezon kezdetével megnő azoknak a száma, akik a vendéglátásban helyezkednek el, akár csak néhány hónapos munkára. Ehhez azonban szigorú előírásokat kell betartaniuk, mind saját maguk, mind a vendégek egészsége érdekében.

Keszey Ágnes

Dr. Hertelendy László rendelőjében Szilágyi Mónikát vizsgálja Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Orvosi vizsgálat szükséges

Hőségben, egy forró konyhán dolgozni megterhelő a szervezet számára, ezért aztán fontos, hogy megfelelő egészségi állapotban legyen az, aki ilyen munkát vállal. Az is lényeges, hogy ne legyen fertőző betegsége annak, aki élelmiszerekkel, ételekkel foglalkozik, épp ezért mielőtt megkezdi a munkát, orvosi vizsgálaton kell részt venni, és bizonyos időközönként megismételni.

– Ha a munkavállaló nincsen tisztában azzal, hogy milyen feltételeknek kell megfelelnie, akkor a munkáltatóval kell egyeztetni. A munkavédelmi törvény minden esetben a munkáltatót teszi felelőssé azért, hogy megfelelő egészségi állapotú dolgozót foglalkoztasson, illetve hogy az alkalmazott egészségére ne legyen ártalmas a munkakörnyezet – hívta fel a figyelmet dr. Hertelendy László foglalkozás- egészségügyi országos minőségügyi szakfőorvos.

Dr. Hertelendy László rendelőjében Szilágyi Mónikát vizsgálja Fotó: Keszey Ágnes/Zalai Hírlap

Fontos a dolgozók egészsége

A dolgozók egészsége érdekében jogszabályban is meghatározott szempontokat kell betartani, így például akár zárt helyen, akár szabadtéren dolgozik valaki, oda kell figyelni a hőfokra (ha a középhőmérséklet a 24 fokot meghaladja, a munkáltatónak dolgozója részére hűtött védőitalt és rendszeres pihenőt kell biztosítani). Szabadtéri munkavégzésnél ezen kívül az erős napsugárzás ellen is védekezni kell. Az üzemorvos tapasztalata szerint sok esetben a munkáltatók nincsenek tisztában a szabályokkal, főként azok, akik kezdő vagy szezonális vállalkozóként dolgoznak.

– A munkáltatónak két fő segítsége van: az egyik a munkavédelmi szakember, a másik az üzemorvos. A foglalkozással összefüggő egészségügyi kockázatokat, veszélyeket, azoknak megoldási módját és az alkalmazás feltételeit az üzemorvos hivatott megállapítani, aki szakértő segítője a munkáltatónak. Minden alkalmazottnak kötelező az üzemorvosi vizsgálat, de ez nem szükséges az egyéni vállalkozónak. Ám a vendéglátásban és az élelmiszerekkel való érintkezés esetén nincs kivétel: mindenki köteles járványügyi vizsgálaton részt venni, ekkor bőrgyógyászati fertőző betegségek és a tbc kiszűrése történik meg. Ezt járványügyi kiskönyvvel és egészségügyi nyilatkozattal kell igazolni. Ez alól nem kivétel sem az egyéni vállalkozó, sem az alkalmi munkavállaló, sem a diákmunkás – hangsúlyozta dr. Hertelendy László üzemorvos, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy ezt a hatóságok rendszeresen ellenőrzik.

Azt is elmondta, hogy az üzemorvos nemcsak a munkáltatónak segítség, hanem a munkavállalónak is, például azzal, hogy egy adott munkakör nem veszélyezteti-e egészségét, illetve milyen hatással lehet egy esetleges krónikus betegségre: például idősebbek, vagy szív-és érrendszeri betegségben, magas vérnyomásban szenvedők nehezen bírják a konyhai munkát a magas hőmérséklet miatt.

– Az üzemorvosnak ezért is kell látnia a dolgozót és nem csak pecsételgetni, mert itt derül ki, hogy milyen egészségi állapotban van, milyen betegségei vannak. Előfordul, hogy egyes munkáltatók felesleges költségnek gondolják az üzemorvost – melynek közreműködése egyébként kötelező –, de amikor egy ilyen esetet sikerül megelőznünk, akkor mindig kiderül, hogy jobb előre az óvatosság, mint később bánkódni, ha esetleg valami tragédia történne. Néhány esetben előfordul, hogy háziorvosok végzik el az alkalmazottak munkába állásához szükséges vizsgálatokat, de ezt a tevékenységet csak üzemorvostan szakorvosok végezhetik. A munkáltatónak érdemes megbizonyosodnia arról, hogy megfelelő képesítése van-e ehhez annak az orvosnak, akihez ő vagy a dolgozója fordul, és hogy az orvos jogosult-e az igazolást kiadni. Az engedéllyel rendelkezőkről a járási hivatal népegészségügyi osztálya tud tájékoztatást adni – hívta fel a figyelmet az országos szakfőorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában