Bor

2018.06.25. 16:40

Ízletes, a Georgikonhoz kötődő borokat bírálták Keszthelyen

Javarészt fehérborokat kóstoltak a bírálók a Georgikon borversenyen, de vörös-, illetve desszertborok is szép számmal szerepeltek. A nevezett rozék száma kicsit csökkent az elmúlt évekhez viszonyítva, ám megjelentek a most divatos gyöngyözőborok.

Keszey Ágnes

Közel 80 bort bíráltak a Georgikon borversenyen

Ötven százalékkal több, szám szerint 78 borral neveztek a Pannon Egyetem Georgikon Kar által meghirdetett borversenyre az ország 17 borvidékéről. Elsősorban a Georgikonon, ezen belül is főként dr. Bakonyi Károly által nemesített szőlőfajtákból készített nedűkkel, de a világfajták is megjelentek – ez utóbbiak a másik nevezési feltételnek megfelelve: vagy a bor készítője vagy alkalmazottja a Georgikonban végzett személy vagy jelenlegi hallgató legyen.

Közel 80 bort bíráltak a Georgikon borversenyen

- A fehérbort adó fajták közül főként olaszrizling és cserszegi fűszeres szerepel, szép számmal neveztek furmint, chardonnay, rizlingszilváni fajtákból készült borokkal, a rozék között domináns a kékfrankos és cabernet sauvignon, a vörösborok között pedig nagy örömünkre pedig bíráljuk az idei évben várhatóan államilag elismert fajtává váló Messiásból készült bort is – mondta el dr. Kocsis László, a Kertészeti Tanszék vezetője.

A borverseny Champion díjat édes bor kategóriában késői szüretelésű tokaji Kabar borával a Péter Pincészet, száraz bor kategóriában a Kreinbacher Borbirtok Olaszrizling Selection bora nyerte el. A Da Bibere Borlovagrende különdíját a legjobb eredményt elérő Georgikon Karon nemesített szőlőből készített borként a Georgikon Tanüzem Kft. érdemelte ki Cserszegtomaji Nektárjáért. A legjobb dolgozói bor dr. Brazsil József kései szüretelésű olaszrizlingje, a legjobb hallgatói bor pedig Knolmájer Bence badacsonyi Zeusz bora lett.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában