Természet

2018.05.10. 12:20

Ismeretterjesztő molinókat helyeznek ki a Balaton körül

Tájidegen, de mára elterjedt növényeket és állatokat mutat be szerte a régióban a Nők a Balatonért Egyesület közelmúltban elkészült poszterein.

Keszey Ágnes

Vetőné Zeke Erzsébet mutatja az ismeretterjesztő molinót

A Balaton térségében is megtalálható közönséges csavarhínár és a karolinai tündérhínár, a szemcsés békalencse, a nagylevelű moszatpáfrány, a magas és a kanadai aranyvessző, az ezüstkárász, a fekete törpeharcsa, több busa és kagylófaj: csak néhány a nem őshonos, de mára elterjedt fajok közül. A részben valamilyen módon (például madarak közvetítésével) részben betelepítéssel idekerült idegenhonos inváziós fajokat mutatja be a NABE. A szervezet rendezvényein sokszor szóba kerülnek különböző növények és állatok, sok érdeklődő kérdez egy-egy fajról, azok elszaporodásáról. Ezért készítették el a 8 részes ismeretterjesztő molinót.

Vetőné Zeke Erzsébet mutatja az ismeretterjesztő molinót

- A Balaton körül szeretnénk minden településen bemutatni, rendezvényekre, fesztiválokra is elvisszük. Több helyen, főként iskolákban előadások is kísérik a kiállítást -mondta Vetőné Zeke Erzsébet, a NABE keszthelyi csoportjának vezetője. Mint a molinón is olvasható: a fajok elterjedése a sokféleséget nem rontó természetes jelenség, ha az idegenhonos faj fokozatosan és stabilan beépül az őshonosok közösségébe. Ám ha hirtelen, tömegesen kezd terjedni egy-egy ilyen ilyen faj, felborítja az ökológiai egyensúlyt. Hosszabb távon kialakul ugyan egy új egyensúlyi helyzet, de közben őshonos fajok halhatnak ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában