A szakmákról interaktívan

2018.04.26. 15:27

Pályaorientációs napot szerveztek a tanulóknak a Kiskanizsai iskolában

Az illatos csokoládé temperálásának folyamataiba is betekintést nyerhettek a Kiskanizsai iskola fiataljai csütörtökön az intézményben megtartott pályaorientációs napon.

Benedek Bálint

Orsós Gergőnek (jobbról) a csokoládé temperálásának műveleteiben segített az iskola egykori tanulója, Jakabfi Dávid

Az idei tanévtől kezdve minden általános iskola szakmai nap keretében mutatja be a diákoknak, hogy a Nagykanizsai Szakképző Centrum intézményei milyen lehetőségeket is kínálnak.

- A helyi iparkamara segítségével a felső tagozatos diákjainknak változatos programot állítottunk össze – fogalmazott Molnár István igazgató. – A Thúry, valamint a Széchenyi szakképző iskola fiataljai mutatták be szakmáikat és kortársakként némi személyes élményt is belecsempésztek az előadásaikba.

Orsós Gergőnek (jobbról) a csokoládé temperálásának műveleteiben segített az iskola egykori tanulója, Jakabfi Dávid
Szilágyi Alexa haját Tóth Kitti fodrásztanuló ápolta Fotók: Szakony/Zalai Hírlap

Korábban végzett diákokat is meghívtak

Sőt, a kiskanizsai iskolában extra meglepetéssel is készültek a gyerekeknek. Azokat a korábban az intézményben végzett diákjaikat invitálták meg, akik szakmáik mesterévé váltak.

- Horváth „Mákos” Ferencet, a városrész fagylaltkészítőjét mindenki ismeri, hiszen 34 éve a megye és az ország legjobb fagylaltozóját vezeti a családjával – mondta Molnár István. – Szakmájának tökéletes ismerője, ezért a fiataljaink kivételes élménybeszámolót hallhattak. Szintén nálunk tanult Jakabfi Dávid, aki szakács végzettségével, de cukrászként hazai és nemzetközi ismertségre tett szert. Nemrég megjelent könyvét hamarosan már angol nyelven is kiadják. Úgy érezzük, a felsőseinknek szükségük van példaképekre. Legfőképpen olyanokra, akik innen, a mi közegünkből indultak, és sok szorgalommal, valamint kitartással elérték céljaikat.

A fiatalokat valóban lenyűgözték az érdekes bemutatók. A fagylalt készítéséhez ugyan speciális berendezésekre van szükség, de a hűvös végeredményből így is kóstolhattak. Jakabfi Dávid csokoládétemperálási műveleteit pedig akár saját kézzel is elvégezhették, s a mogyorókrémmel töltött finomság sem tartott sokáig.

Viszont nem csak az ízlelőbimbók kényeztetéséről szólt a nap, mások például a kézügyességet és türelmet igénylő fodrász mesterség rejtelmeibe kaphattak betekintést. Ottjártunkkor Tóth Kitti épp Szilágyi Alexa haját ápolta, miközben igyekezett bemutatni saját szakmáját, de beszélt a középiskolás légkörről, az oktatókról s a fejlődési lehetőségekről.

Egy másik osztályban a fiúk figyelmét az asztalos szakmáról hallott beszámoló keltette fel. Ami nem csoda, hiszen a Zsigmondy Szakképző Iskola tanulója, Pókecz-Kovács Dániel átéléssel mesélt többek között a jó tanulmányi eredmények után járó ösztöndíjakról, továbbá arról, hogy a cégeknél eltöltött gyakorlati foglalkozásokon milyen szakmai kihívásokkal találkozhatnak.

- Az édesapám és a testvérem az építőiparban dolgozik, követve a tradíciókat én is az épületgépész szakmát választottam – mondta a nyolcadikas Magyar Henrik.

A hetedikes Erdélyi Barnabás örült a középiskolások látogatásának, szerinte hasznos, hogy előadásokkal s interaktív bemutatókkal segítenek a döntésben. Ő egyelőre tanácstalan, bár elképzelhető, hogy a magyar honvédség kötelékében folytatja majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában