Bővül a gyerekek tudása

2018.03.22. 08:00

Gyenesdiásra érkezett a Tejkamion

Interaktív játékban bocit etethetnek, műtehénnél próbálhatják ki a fejést, a tej és a belőle készült termékek egészséges táplálkozásban betöltött szerepét ismerhetik meg a gyerekek a Tej Terméktanács Tejszív kampányának kamionjában.

Keszey Ágnes

Műbocit fejhettek a gyerekek: Boros Lia (balra) és Kolonics Vera figyeli a kisszéken ülő Garamvölgyi Lucát

A Tejkamion országjáró útja során érkezett három napra a gyenesdiási iskolába. Gál Lajos polgármester az ennek aprópóján tartott sajtótájékoztatón elmondta: az iskolában az egészséges táplálkozásra nevelő Menő Menza programhoz kapcsolódik az esemény. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács Tejszívkampányában márkasemlegesen ösztönzi a tejfogyasztást, ennek részeként három élvonalbeli sportolót: Nagy Ádámot, Kapás Boglárkát és Kenderesi Tamást a tej nagyköveteiként példaképként állítanak a gyerekek elé.

Interaktív játékok is várják a gyerekeket

A kamionban a diákok (elősorban az alsósok) egy dietetikus előadásában és kisfilmekkel azzal ismerkedhetnek, hogyan készülnek a tejtermékek, milyen szerepet töltenek be az egészséges táplálkozásban, több interaktív játék várja őket, műtehenet fejhetnek és egy pohár tejet is ihatnak.

–Mindez reményeink szerint segít abban, hogy ha legközelebb boltba mennek, keresik a tejet és a tejtermékeket – mondta Harcz Zoltán, a terméktanács elnöke.

Műbocit fejhettek a gyerekek: Boros Lia (balra) és Kolonics Vera figyeli a kisszéken ülő Garamvölgyi Lucát

A cél a tejfogyasztás növelése hazánkban

A szervezet célja az, hogy a jelenlegi mértéket – hazánkban évente egy fő 55 liter tejet iszik meg – emeljék.

– Ha az összes elfogyasztott terméket visszaszámoljuk, akkor tejegyenértékben 160-165 liternél tartunk. Ez kevesebb a rendszerváltás környéki adatnál és minden európai országnál alacsonyabb. A terméktanács stratégiájában azt fogalmazta meg, hogy ezt 200 liter környékére kéne emelni. Ez nem könnyű feladat, mert óriási nyomás alatt vagyunk a növényi italok oldaláról. Amikor rizstejről, vagy kókusztejről beszélünk, akkor ezek fals információk. Ezek nem tejtermékek, vagy ha valaki növényi olajokból, zsiradékból készült sajtokat hirdet a valódi sajtok között, az a fogyasztók megtévesztése – fejtette ki érdeklődésünkre a tejkamionnál a terméktanács elnöke.

A sajtótájékoztatón jelen volt a Tejkamion érkezésének megszervezésében szerepet vállalt Wagenhoffer Zsombor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara állattenyésztési osztályának elnöke. Mint elmondta, ez esetben elsősorban édesapaként – hiszen fia a gyenesdiási iskolába jár – mert fontosnak tartja, hogy minél több kisgyermek megismerhesse a tejtermékek fogyasztásának előnyeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában