Projekt

2018.02.28. 11:00

Közösségbe szervezné a rászorulókat a kanizsai plébánia és alapítvány

Közösségfejlesztő projektre nyert közel 50 millió forintnyi uniós forrást a Nagykanizsai Jézus Szíve Plébánia és a Nagykanizsai Jézus Szíve Egyházközségért Alapítvány.

Horváth-Balogh Attila

Szűcs Imre Fotó: Archív/Szakony

Szűcs Imrétől, a Jézus Szíve Plébánia plébánosától megtudtuk: a projekt legfőbb célja, hogy a plébánia és az alapítvány erősítse a hátrányos helyzetben lévők életének jobbítását célzó tevékenységi formáit, illetve növelje az érintett csoportok közösségi életben való részvételét, s ezeket is élő, működő egységbe szervezze.

Az említett családi, illetve személyi hátrányok legfőbb okai, hogy nagyon magas a válások aránya a városban, ezért jellemző a családok instabilitása, a szeretetteljes családi háttér teljes vagy részleges hiánya. A helyi társadalom elöregedése is jelentős, ezért sok a magányos idős ember. Továbbá nagy számú a településen az úgynevezett „kulcsos” gyermek, akik iskola után szüleik munkaidejének végéig az utcán, vagy a bevásárlóközpontokban időznek. Ezért esetükben nagy a kockázata annak, hogy bűnelkövetővé vagy áldozattá válnak – mindezek ellen szeretne tenni a plébánia.

Szűcs Imre Fotó: Archív/Szakony

Mint arra Szűcs Imre atya rámutatott, az 50 év felettiek, a pályakezdő, 25 év alatti fiatalok, valamint az egy vagy több eltartottal egyedül élő felnőttek számára rendszeres kiscsoportos közösségépítő tevékenységeket (drogprevenciós alkalom, főzőbemutató, sportnap, kirándulások, múzeumlátogatás, az önkéntességre ösztönző tréning, stb.) szerveznek a projekt 24 hónapos időtartama alatt. A programokba minimum 100 főt vonnának be a Máltai Szeretetszolgálat és a Nagykanizsai Katolikus Karitász közreműködésével. A cél, hogy a második év végére olyan közösségi magok alakuljanak ki, amelyek a projekt lezárulta után is tovább működhetnek majd, s képesek lesznek megoldani a problémáikat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában