Emléknap

2018.02.25. 15:21

A kommunizmus áldozataira emlékeztek Letenyén

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek is a vendége volt a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából rendezett megemlékezésnek.

Korosa Titanilla

Fotó: Korosa Titanilla

A Letenyei Polgári Egylet  ünnepségén a veszprémi érsek Cseresnyés Péter államtitkárral,  országgyűlési képviselő vett részt  pódiumbeszélgetésen, mely során a kommunista diktatúra  időszakáról fejtették ki gondolataikat.

– Egyik reggel arra ébredtünk, hogy két családot  elvittek a faluból – emlékezett vissza a Pördeföldéről származó dr. Márfi Gyula. –  Valóban félelmetes volt ez az időszak. Azt tanultuk, hogy az egyház, a papság a tudományok kerékkötője, közben pedig a pákai Öveges József professzor tanította fizikára az országot, aki piarista szerzetes is volt.

Fotó: Korosa Titanilla

Fontos emlékeznünk

Cseresnyés Péter arról beszélt, a kommunista rendszer közvetlen áldozatainak száma közel 100 millió. Hangsúlyozta  az emlékezés fontosságát, hogy az utókor ne felejtse el,  mi történt abban az időszakban a világon és Magyarországon. A beszélgetés során megemlékeztek még  II. János Pál pápáról, dr. Márfi Gyula saját emlékeit elevenítette fel a  korábbi egyházfőről. Elmondták még gondolataikat egyebek mellett a keresztény hit erejéről, az európai kereszténység helyzetéről, valamint napi aktualitások is szóba kerültek.

Fotó: Korosa Titanilla
Fotó: Korosa Titanilla

Kiállítás is nyílt

Emellett vándorkiállítás is nyílt, mely az 1950-53 között Zalából a hortobágyi rabtáborokba elhurcolt családokra emlékezik. A tárlatot dr. Saád József egyetemi docens, annak szerzője mutatta be.

–  Zala megye kivételes a kitelepítések történetében – mondta dr. Saád József. – Mi 1365 személyt azonosítottunk és 365 érintett családot. Kivételes ez a gyűjtés azért is, mert annyi emlék, indulat szabadult fel, ami mellett nem mehettünk el. 65 családot látogattunk meg, de a tárlat tartalma így is csak a jéghegy csúcsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában