Beruházás

2018.02.08. 15:39

Fekete berkenyét is termesztene Újudvar

Fekete berkenye termesztését, feldolgozását szeretné megvalósítani az önkormányzat. A program sikere érdekében több pályázatot is megcélzott a falu. A tervekről dr. Szekeres András körjegyző beszélt.

Pásztor András

Újudvar fölött magasodik a Dalosi-tető, ami helyet adna a fekete berkenye ültetvénynek is Fotó: Szakony Attila

A fekete berkenye – más néven arónia – külső megjelenésében közel áll az áfonyához, ugyanakkor ízben jelentősen különbözik tőle, mert az édes áfonyával ellentétben a fekete berkenye inkább kesernyés, savanykás ízű.

– Ha ízre nem is, de az egészségre gyakorolt hatása rendkívül jó a gyümölcsnek, hiszen az A-, C-, E-, K-vitaminok mellett, a teljes B-vitamin csoport is megtalálható a bogyókban – mondta dr. Szekeres András körjegyző. – A fekete berkenye emellett jelenős mennyiségű polifenolt is tartalmaz, ami roppant erős antioxidánsnak számít. Éppen ezért segíthet többek között a magas vérnyomás, a diabétes gyógyításában, valamint a rákos daganatok megelőzésében is.

Újudvar fölött magasodik a Dalosi-tető, ami helyet adna a fekete berkenye ültetvénynek is Fotó: Szakony Attila

A fentiek miatt a helyi önkormányzat úgy döntött, hogy szociális szövetkezetet alakít, melynek tagjai a falu közelében lévő Dalosi-tetőn másfél hektáros területen kezdik el a fekete berkenye termesztését. Az ültetvény mellé két esővíztárolót is építenek, hogy az öntözés biztosítva legyen. A beruházáshoz 10 millió forintos pályázati támogatást is remél az önkormányzat, jóllehet döntés még nem született a támogatás odaítéléséről.

– Az érintett területeken már több mint öt éve nem folyt gazdasági termelés, így eleget tesznek a biogazdálkodás követelményeinek – folytatta a körjegyző, aki hozzátette: a területek újbóli termelésbe vonása szorosan kapcsolódik az országos zártkerti revitalizációs projekthez, ami újabb támogatással kecsegtet. – A berkenyét igénytelensége miatt nem igazán kell gondozni, egyedül a madarak ellen kell védekezni madárhálóval vagy egyéb riasztó eszközzel.

Az önkormányzat persze nem csak a termesztésben, a feldolgozásban is lát fantáziát, ezért többek között gyümölcslevet, lekvárt és pálinkát is készítenének a bogyós növényből.

– A volt iskola egyik termébe telepítenénk a feldolgozáshoz szükséges eszközöket, gépeket, ezen beruházás megvalósítására is benyújtottunk egy pályázatot 5 millió forint erejéig – tette hozzá Jakab Sándor polgármester, aki szerint a helyi termelői piacon, a kiskereskedelemben vagy akár külföldön is jó áron lehet majd értékesíteni a termékeket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában