Happy Bike

2018.01.31. 08:00

Kerékpáros projekt, horvát partnerekkel Letenyén

Összesen több, mint 1 millió euróból fejlesztheti a kerékpáros turizmust Letenye és horvátországi testvértelepülései, Ludbreg, illetve Prelog.

Horváth-Balogh Attila

Cseresnyés Péter, Ljubomir Kolarek, Farkas Szilárd és dr. Szűcs Márton a nyitórendezvény előtt Fotó: Szakony Attila

Az önkormányzatok és a közreműködő szervezetek az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében nyertek európai uniós forrást elképzeléseik megvalósításához. A megítélt támogatásból közel 415 ezer euro jut Letenyének. A Happy Bike projekt nyitórendezvényére tegnap került sor a letenyei városházán, ahol a házigazda polgármester, Farkas Szilárd köszöntötte a magyar és horvát projektpartnereket. Mint azt elmondta: a fejlesztés során Letenyén, az egyedutai településrészen a volt kultúrházból kerékpáros centrumot alakítanak ki, mely alkalmas lesz rendezvények, konferenciák lebonyolítására is. A város területén pihenőhelyekkel ellátott kerékpárútvonalakat jelölnek, illetve tábláznak ki. Továbbá a kerékpáros útvonalak mentén információs táblákat helyeznek el, melyek révén Letenye és a térség történetével, kultúrájával, turisztikai értékeivel ismerkedhetnek meg a két keréken közlekedők. Mindezen túl 40 darab kerékpárt és a Murára alapozva vízi eszközöket is beszereznek.

Cseresnyés Péter, Ljubomir Kolarek, Farkas Szilárd és dr. Szűcs Márton a nyitórendezvény előtt Fotó: Szakony Attila

Saját településük szemszögéből méltatták a projektet a horvát partnerek képviselői, Prelog polgármestere, Ljubomir Kolarek, Ludbreg projektmenedzsere, Petra Medimurec, valamint Tomislav Osonjacki, a Varasd megyei közútkezelő igazgatója. Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője, államtitkár, miniszteri biztos a Mura Nemzeti Programot mutatta be, kiemelve, hogy a program fontos pillére a turizmus. Épp ezért 1,5 milliárd forint áll benne rendelkezésre a muraföldei és a Balaton környéki kerékpáros útvonalak összekapcsolására. S a kormány további 1 milliárdot szán hasonló fejlesztésekre.

Dr. Szűcs Márton, az együttműködési program közös titkárságának vezetője pedig azt hangsúlyozta: a horvát-magyar projektekre rendelkezésre álló 60 millió euróból eddig 23-at sikerült az országnak lekötni. Ebből 14 milliónál is többet kerékpáros fejlesztésekre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában