Könyvtári móka

2018.01.13. 18:30

Ilyen egy borús-morcos téli délelőtt a Tappancs Barkácsműhelyben

A Deák Ferenc Megyei És Városi Könyvtárban éppen öt éve alapították meg a Tappancs kézműves barkácsműhelyt Tóth Renáta csoportvezető ötlete nyomán.

Arany Horváth Zsuzsa

Vizi Cipriána, Vizi Gréta és Vizi Fanni (balról jobbra) mutatja a téli képeket. Fotó: Katona Tibor

A műhely kisiskolásoknak és családjuknak szól, s része annak a közösségépítő folyamatnak, amelynek Zalaegerszegen oszlopos tagja a megyei könyvtár kollektívája. A műhely tagjai, körülbelül 20-25 törzstag és a gyerekek növekedésével cserélődő 40-50 fős csapat havonta egy szombaton gyűlnek a gyerekkönyvtárba, ahol pedagógusok, óvónők segítségével meghatározott témakör köré csoportosítva a készülő kézműves tárgyakat, együtt alkotnak. Január 13-án, szombaton a tél volt a fő téma, ennek jegyében készültek téli képek, hóemberrel,téli tájjal, vagy hópelyhek műanyag kis karikákból, dekorgumiból, vasalható gyöngyből, amelyeket aztán Illésné Szekeres Nóra, a Kis utcai óvoda óvónője segítségével vasalhattak össze a gyerekek.

Vizi Cipriána, Vizi Gréta és Vizi Fanni (balról jobbra) mutatja a téli képeket. Fotó: Katona Tibor

A szakember elmondta, a foglalkozás egyfelől megmutatja, hogy mindenféle anyagból, a háztartásban keletkező felesleges csomagolásokból kis fantáziával ötletes tárgyak készíthetők, s ez a képzelőerőt és a kézügyességet egyszerre erősíti. Nem is gondolnánk, hogy ezek a tevékenységek mennyire támogatják a figyelem, a kitartás fejlődését a gyerekben. Az íráshoz szükséges finom motoros mozgás is jó ütemben fejlődik, ha a kisgyerek maga dolgozik apró tárgyakkal. A tevékenység észrevétlenül fejleszt sokféle képességet, nem beszélve arról, hogy együtt „dolgozhat” a család a könyvtár biztosította két órás foglalkozáson.

A Tappancs Barkácsműhelyben beszélgetésünk alatt számos kis alkotás készült apukák, nagymamák és anyukák részvételével, amiket a gyerekek haza is vihetnek. A foglalkozások eszköz és anyagszükségletét a könyvtár biztosítja,de a résztvevők otthonról is hozhatnak különféle tárgyakat, amik itt új életre kelnek. A legközelebbi barkácskodós alkalomra február 3-án kerül sor már a farsang jegyében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában