Vallási turizmus

2017.12.18. 17:22

Vérereklye a szentté avatott II. János Páltól

A zarándokutak, a vallási turizmus egyik állomáshelyévé válhat a pókaszepetki templom, ahová nemrég került Szent II. János Pál pápa vérereklyéje.

Arany Gábor

Horváth József (balról) és Horváth Zsolt celebrálta ünnepi szentmisén helyezték el a Szent Péter és Pál templom Mária-oltárán az ereklyetartót. Fotó: Archív és a szerző

- A nyár elején vetődött fel a gondolat, hogy a hosszú ideig uralkodó, halála után szentté avatott II. János Pál pápától emléket kellene kérnünk – idézte fel a kezdetet Horváth Zsolt plébános. – Úgy gondoltuk, hogy az ereklyét itt őrizhetnénk a templomunkban, imádkozhatunk hozzá, segítségét kérhetjük – fogalmazott Horváth Zsolt.

A kezdeményezéssel a lengyel pápa volt személyi titkárát, Stanislav Dziwisz bíborost keresték meg, aki kedvezően fogadta a kérést, és hamarosan megérkezett az értesítés, hogy mehetnek Krakkóba átvenni a vérereklyét. A díszes foglalatban lévő, apró szirmokkal övezett textildarabka őrzi II. János Pál pápa vércseppjét. Ennek eredetéről annyit lehet tudni, hogy amikor 1981. május 13-án Mehmet Ali Agca merényletet követett el ellene, akkor súlyosan megsérült, négy lövés érte, komoly vérveszteséget szenvedett, a textilre akkor kerülhetett a vére. A merénylet idején viselt, golyóütötte reverendáját jelenleg is Krakkóban őrzik.

Horváth József (balról) és Horváth Zsolt celebrálta ünnepi szentmisén helyezték el a Szent Péter és Pál templom Mária-oltárán az ereklyetartót. Fotó: Archív és a szerző

Az ereklyét a pókaszepetki plébános testvére, Horváth József nyárádi plébános és Rostetter Szilveszter orgonaművész hozta el szeptember 28-án. Az ereklyetartót pedig Dienes Gyula művésztanár készítette el, egyedi módon, körtefából faragta ki II. János Pál pápa szobrát és ebbe került az ereklye, amit november utolsó vasárnapján Horváth József főcelebrálta ünnepi szentmisén helyeztek el a Mária-oltáron.

A Szent Péter és Pál templomot megtöltő, sok településről érkezett hívek előtt a beszédben idézte a pápát, aki mindig azzal bátorított: ne féljetek, Krisztus veletek van! S így folytatta Horváth József: mostantól a pápának egy kis eleme körünkben van, nekünk is ez a feladatunk: életünkben tanúskodni Krisztus királyról, aki önmagát áldozta fel a világért.

A díszes foglalatban lévő, apró szirmokkal övezett textildarabka őrzi II. János Pál pápa vércseppjét
Fotó: Archív és a szerző

Érdekesség, hogy ezen a napon gazdagodott Szent II. János Pál ereklyével a máriabesnyői bazilika is, oda hajszálai kerültek. Az ottani szentmisén Stella Leontin kanonok, plébános által megfogalmazottak szerint nem imádjuk az ereklyét, de tiszteljük benne azt, akitől származik, és általa közel érezhetjük magunkhoz a szent egész emberségét, jóságát. azzal, hogy mai nappal a szentatya ideköltözött hozzánk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában