Segítsen Ön is!

2017.11.29. 20:55

Karácsonyi gyűjtés a Balázs családnak

Súlyos betegség borította fel a Balázs család életét, az 54 éves édesapánál, Andrásnál, a helyi öregfiúk futballcsapat kapusánál év elején a leukémia egyik alattomos válfaját, mielofibrózist diagnosztizáltak. Emiatt őssejtbeültetésre volt szüksége, jelenleg is Budapesten, a Szent László Kórházban kezelik.

Gyuricza Ferenc

Balázs Andrásné (balról) és Balázs Barbara a várföldei otthonukban. Nagyon várják már haza a mielofibrózis miatt Budapesten transzplantáción átesett Andrást Fotó: Gyuricza Ferenc

Lapunknál már évekre visszatekintő hagyomány, hogy karácsony közeledtével gyűjtést szervezünk egy rászoruló család megsegítésére. Idén a várföldei Balázs család bízik olvasóink segítségében, ugyanis a férfi felgyógyulása érdekében nemcsak sterilszobát kell kialakítaniuk a családi házukban, de rövid időn belül számos egyéb felújítást – többek között a nyílászárók cseréjét és a fürdőszoba átalakítását – is el kellene végezniük, amit önerőből nem tudnak megtenni. A család költségvetését tovább terheli a férj betegségéből adódó kényszerű életmódváltás is, ami szintén jelentős kiadásokkal jár együtt.

Balázs Andrásné (balról) és Balázs Barbara a várföldei otthonukban. Nagyon várják már haza a mielofibrózis miatt Budapesten transzplantáción átesett Andrást Fotó: Gyuricza Ferenc

- Közel egy esztendeje, tavaly december 15-én egy igen erős görccsel kezdődött minden – idézi fel Balázs Andrásné. – Mivel nem tudtuk, miből ered, először epegörcsre gyanakodtunk. A férjem korábban sosem volt beteg, így annak ellenére, hogy a fájdalmai nem szűntek meg, elment dolgozni. A munkahelyén is egymás után jöttek a rosszullétek, ezért végül mégis elment a háziorvoshoz, aki táppénzre vette, s gyógyszereket írt fel neki. Görcsoldót és savlekötőt, ezektől átmenetileg jobban lett. Január 26-án azonban megint rosszullét tört rá, ugyanazokkal a tünetekkel.

Ekkor a letenyei háziorvosi ügyeletre mentek, ahol a szolgálatot teljesítő doktor is epegörcsre gyanakodott, de miután további vizsgálatokat látott indokoltnak, beutalta a férfit a nagykanizsai kórház sürgősségi osztályára.

- Nagykanizsán elvégeztek nála egy gyomortükrözést, és ennek során az derült ki, hogy a szervezete folyamatosan vizet termel, amit infúzióval kezeltek – folytatta a feleség. – Egy hetet töltött a gasztroenterológiai osztályon, majd hazaengedték. Rá egy hétre ismét rosszul lett, olyan erősek voltak a görcsei, hogy hajnalban mentőt kellett hívnom.

Balázsné azt mondja, miután még mindig nem lehetett tudni, mi okozza a férje görcseit, és mitől vizesedik a szervezete, így most egy CT-vizsgálatnak vetették alá, ami azt mutatta ki, hogy a máj főartériája elzáródott. A baj eredetének tisztázására Andrást a kaposvári kórház hematológiai osztályára küldték tovább.

- Először március másodikára kaptunk időpontot laborvizsgálatra, majd rá egy hétre egy teljes kivizsgálás érdekében fel is vették az osztályra – folytatta Balázs Andrásné. – Végül itt állapították meg, hogy ismeretlen eredetű mielofibrózisa van, ami a leukémiának egy alattomos fajtája. Gyakorlatilag a csontvelejével van probléma, amit csak transzplantációval, őssejtbeültetéssel lehet kezelni, ezt nála Budapesten, a Szent László Kórházban végezték el. A donor az öccse volt. Az orvosok szerint két hét kell a sejt megtapadásáig, ami azóta szerencsésen megtörtént, de továbbra is kórházban van, steril körülmények között. Az orvosok szerint az eredményei jók, de ez egy kifejezetten alattomos betegség, bármikor kiújulhat. Ezért a férjem a jövőben már nem dolgozhat, le fogják százalékolni, valamint tíz éven át folyamatosan kontrollvizsgálatokra kell járnia.

A transzplantációt október 31-én végezték, de Andrásnak már egy héttel előtte be kellett feküdni a kórházba. A 14 éves lányával, a borsfai általános iskola nyolcadik osztályába járó Barbarával azóta nem is találkozott.

- Telefonon tartjuk a kapcsolatot, naponta többször is beszélünk – mondta Barbara. – Anyu hetente egyszer, szerdánként megy hozzá, de én az iskola miatt nem tarthatok vele. Nagyon várjuk haza, s nagyon szeretnénk, ha meggyógyulna.

Andrásról kérésünkre a felesége és a lánya annyit mondott el, hogy korábban sosem volt beteges, még a megfázások sem voltak jellemzőek rá. Sportos alkatú, jó fizikai állapotú férfi, aki éveken keresztül volt a helyi öregfiúk futballcsapat kapusa. Emellett közösségi ember is, akit kedvelnek és tisztelnek a helyiek.

Egy öt évvel ezelőtti kép a várföldei labdarúgó csapatról, amikor a kép előterében fekvő Balázs András, mint a csapat kapusa még aktívan futballozott Fotó: Archív

Balázsné ezt követően hozzáteszi: a férje állapota miatt egy év alatt gyökeresen megváltozott, azaz teljesen felfordult az életük. Andrást az orvosai csak úgy engedik haza, ha itthon is tudják biztosítani számára a steril körülményeket. Jelenleg ezen dolgoznak. Egy sterilszobát már kialakítottak a férfi számára, és festés, járólapozás is történt a lakás egyéb részeiben. Ezek a munkák a pénzügyi tartalékaikat szinte teljesen felemésztették, pedig további munkákra lenne szükség. Teljesen fel kell újítaniuk a fürdőszobát, s a nyílászárókat is ki kell cserélniük. Ezek együtt többmilliós tételt jelentenek.

- A férjem egy borsfai faüzemnél dolgozott, minimálbéren – válaszolja kérdésünkre az asszony. – Ez év január 26. óta táppénzen van, ami azt jelenti, hogy amikor otthon tartózkodott, akkor a fizetése 60 százalékát kapta, a kórházi ellátása idején pedig 50 százalékot. Én a helyi önkormányzatnál dolgozom közmunkásként, a havi munkabérem 52 ezer forint.

Balázsné azt mondja, a steril körülmények hiánya a gyógyulást veszélyeztetné. Az orvosok annyira komolyan veszik mindezt, hogy egyelőre ő sem érintkezhet a férjével, a budapesti találkozások alkalmával csak üvegfalon keresztül beszélgethetnek.

- Amikor hazaengedik, látogatót nem fogadhat – sorolja tovább az orvosi előírásokat az asszony. – A steril szobába mi is csak akkor léphetünk be, ha mindannyian szájmaszkot húzunk. Ha ő ki szeretne jönni, akkor steril kesztyűt is kell vennie. Tudjuk jól, hogy nehéz időszak vár ránk, de az ő érdekében valahogyan végig kell csinálnunk.

SEGÍTSÜNK EGYÜTT A BALÁZS CSALÁDNAK!

Hűséges olvasóink tudják: az adventi időszakban immár hagyományosan adománygyűjtést szervezünk egy-egy támogatásra szoruló, nehéz élethelyzetbe került család, vagy a közösséget szolgáló arra érdemes intézmény javára. Az idén a cikkünkben bemutatott Balázs családnak szeretnénk megszépíteni a karácsonyát – az Önök segítségével. Ebben az évben – a még hatékonyabb segítségnyújtás érdekében – a Charity Shop közösségi boltokat működtető 7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft.-vel együttműködésben bonyolítjuk le a gyűjtést, s természetesen ezúttal is számítunk olvasóink adományaira.

A Balázs András és családja részére a Zalai Hírlap és a 7mérföld a Közösségért Közhasznú Nonprofit Kft. által szervezett jótékonysági adománygyűjtés céljából megnyitott bankszámlaszám:

17600042-00358372-00600019

Számlavezető bank: Sopron Bank Zrt.

A közlemény rovatba beírandó: Balázs András és családja részére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában