Erasmus program

2017.11.08. 20:01

Bak taníthatja Európát

Konfliktuskezelő nemzetközi Erasmus-program együttműködője az iskola.

Arany Horváth Zsuzsa

Fotó: Göcsej Kapuja Ált. Isk.

A baki iskola diákjai a közeljövőben angol nyelven fogják megmutatni európai társaiknak mindazt, amit az elmúlt években egy különleges programnak köszönhetően közösen megtanultak.

 

- „Stratégiai partnerség a köznevelésben„ címet viseli az a projekt, amelynek együttműködő közreműködői lehetünk hamarosan, a hazai koordinátor, a makói általános iskola, amellyel már korábban is kapcsolatban álltunk – mondta Reizer Ferencné Vera, a baki Göcsej Kapuja Általános Iskola felső tagozatban tanító angol-történelem szakos tanára, aki a szóban forgó, hat európai ország kiválasztott tanintézményére kiterjedő Erasmus-program egyik felelőse itt Zalában.

- Portugál, olasz, finn, török iskolákkal fogunk együttműködni a „Változtassuk meg az iskolai környezetünket a gyerekkorú társas mediációval, ami az erőszakmentes kommunikáció eszközeit használja” alcímű program során, ami 25 hónapos időtartamú októbertől egészen 2019 őszéig.

Ismeretes, a baki iskolában a túszmentések során az amerikai Marshall Rosenberg pszichológus által kimunkált Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) gyerekekre adaptált változatát Rambala Éva magyarországi tréner segítségével egy évtizede alkalmazzák. A tanulókra gyakorolt pozitív hatása mellett az iskolának immár hírnevet is szerzett metódus most nemzetközi színtérre lép.

- Országonként eltérő az alkalmazott gyakorlat, a miénkhez leginkább talán a finn modell áll legközelebb. A konfliktusok megoldása, a győztes-győztes stratégia elérése egyre jobban foglalkoztatja az európai közoktatásban működő szervezeteket, mi is sok új élményt remélünk a részvételtől.

Tizenhat-húsz gyermek vesz részt iskolánként ebben az akcióban, természetesen angol nyelven, ami nagy lehetőség a zalai gyerekek számára is, nem beszélve arról, hogy utazhatnak, kortárs ismeretségeket szerezhetnek.

Az első körben zárt internetes csoportban (Twinspeace) állnak kapcsolatban a résztvevők, itt videók segítségével mutatják be magukat, a foglalkozásaikat zene, pantomim formájában. (Bak községről így láthatnak videót a finn, portugál, olasz, török családok.)

- A megnyitóünnepségen élő közvetítéssel kapcsolódtunk egymáshoz, az iskolákban faliújságon követheti minden diák a program eseményeit, s mindenhol megindult az intenzív angol tanulás, hiszen január 12-én lesz a nemzetközi találkozó színtere Bak, mint EMK-bázisiskola.

Fotó: Göcsej Kapuja Ált. Isk.

November végén Makón zajlik a felnőtt személyes találkozó, Bakon 30 órás szakmai tanfolyam várja a pedagógusokat, amelyen az EMK módszereit ismerhetik meg. A baki felsősök angol foglalkozásokon mutatják be, hogyan dolgozzák fel a konfliktusaikat, milyen gyorsan zárják le azokat.

Jövő májusban kezdődnek az utazások, a gyerekek és kísérőik a különböző iskolatípusok mellett családokkal is ismerkednek Finnországban, Törökországban és Olaszországban, Portugáliában. Hogy városneveket is tanuljunk: Muhos, Gaziantep, Partinico és Seixar partnere a programnak. Foglalkozásokon, kirándulásokon vesznek részt, tapasztalataikat összegzik, ami visszakerül a gyakorlatba. (A programot a zalaegerszegi tankerület is támogatja.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában