Szűrés

2017.10.01. 09:20

Hepatitis C szűrést szerveztek Zalaegerszegen

ZALAEGERSZEG – A megyeszékhelyi Vírusos Májbetegek Egyesülete ( VIMEZ), csatlakozva a Vírusos Májbetegek Országos szervezete ( VIMOR) felhívásához idén is lakossági szűrést szervezett a hepatitis C vírus kimutatására. Szombaton várták a jelentkezőket a Zala Megyei Szent Rafael Kórház főépületének aulájában, a 100 darab egyszer használatos tesztet a VIMOR biztosította.

Magyar Hajnalka

Csitos Józsefné (balról) Szabó Jenőné tesztjét végzi Fotó: Pezzetta Umberto

A vizsgálatokat Csitos Józsefné, a VIMEZ elnöke, és Czupi Attiláné alelnök végezte.

- Azért fontos a szűrés, mert a hepatitis C ellen nincs védőoltás, e módon viszont időben ki lehet emelni azokat a pácienseket, akik sokszor nem is tudnak róla, hogy fertőzöttek – mondta el Csitos Józsefné. – A vírus vér útján terjed, panaszt nem okoz, lappangva megbújik, s több évtized múlva mutatja csak meg magát a laborleletben. A máj sejtjeiben telepszik meg, ott gyulladást, majd sejtelhalást okoz. Ezek a sejtek már nem képesek részt venni a méregtelenítésben, krónikus gyulladás, illetve májdaganat is szerepelhet a következmények között.

Csitos Józsefné (balról) Szabó Jenőné tesztjét végzi Fotó: Pezzetta Umberto

A fertőzést fogászati beavatkozás, akupunktúra, tetoválás, vérkészítmény, dialízis útján is el lehet kapni, s emelkedett számot mutat a homoszexuálisok és az intravénás kábítószer-fogyasztók körében.

Szabó Jenőné és férje is részt vett a szűrésen.

- A családunkban van hepatitis C-vel fertőzött személy, ezért gondoltuk, jobb utánajárni a dolognak... – tudtuk meg a felségtől, ők pedig a jó hírről értesültek: mindkettejük tesztje negatív.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában