A katasztrófavédelem felhívása

2023.12.02. 12:00

Ágyban dohányoztak - halálos tűzeset lett a következmény

Évente több olyan tűzeset történik, ami a dohányzással hozható összefüggésbe. Zala vármegyében az idén két halálos tűzeset volt, mindkettőt ágyban dohányzás okozta, írja a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Zaol.hu

A dohányzás nem csak egészségtelen, tűzveszélyes is.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Emvat Mosakovskis

A napokban Isaszegen bekövetkezett halálos tűzeset vonatkozásában sem zárható ki, hogy ott is ágyban dohányzás vezetett a tragédiához, azonban a tűz pontos keletkezési körülményeit tűzvizsgálati eljárás keretében fogják tisztázni.

Van, aki kényelemből, vagy akár csak a most beköszöntő hideg idő miatt nem megy ki a lakásból és a szobában gyújt rá a cigarettára. Előfordultak sajnos olyan tűzesetek is, amikor a nem megfelelően eloltott csikk vagy a még égő cigaretta esett rá bútorra, amelyből komoly tűzeset alakult ki.

Az ágyban történő dohányzás különösen veszélyes, ugyanis egy égő, vagy akár csak parázsló matrac rendkívül erősen füstöl, ezért a hálószobában különösen fontos az elővigyázatosság, nem tanácsos ágyban rágyújtani.

Már egy tenyérnyi helyen lévő izzás is képes halálos füstmérgezést okozni, ezért a hálószobába mindenképpen javasolt füstérzékelőt beszerezni.

A dohányzás miatti tűzestek is megelőzhetőek lennének, ha az ember lemondana erről a káros szenvedélyről, vagy ha legalább betartaná az alapvető tűzbiztonsági szabályokat és tanácsokat.

  • csak olyan helyen szabad dohányozni, ahol a környezetben nincsenek éghető anyagok;
  • minden esetben el kell oltani az elszívott cigarettavéget, például vízben;
  • a csikket nem szabad a szemetesbe dobni, vagy az erkélyről kihajítani, hanem nem éghető anyagú hamutartóba kell helyezni, legjobb, amelynek záródó fedele van;
  • soha sem tanácsos dohányozni ágyban, kanapén, vagy fotelban;
  • különösen veszélyes alkoholos befolyásoltság alatt, vagy bódultan, bágyadtan, fáradtan, álmosan dohányozni.

Gondolja mindenki át, hogy megéri-e kockáztatni az életét vagy akár mások életét egy szál cigaretta miatt.

Aki a fenti tanácsokat betartja, nagyobb biztonságban van és elkerülheti a tűzeseteket. Ha mégis tűz ütne ki, akkor haladéktalanul hívni kell a tűzoltókat a 112-es segélyhívón, akik mindig készen állnak, hogy segítsenek!

(Forrás: katasztrofavedelem.hu)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában