Fő a biztonság

2022.04.13. 14:00

Bűnmegelőzési programok várták az érdeklődőket Zalaegerszegen (videó)

A gyerekeket játékos programokkal, a felnőtteket vagyonvédelmi tanácsokkal és kerékpár-regisztrációval várták a szervezők tegnap a Dísz téren.

Arany Gábor

Hugyek Dusán részegszemüvegben ment végig a szlalompályán Sznopek Veronika kíséretében

Forrás: Pezzetta Umberto / Zalai Hírlap

A Nemzeti Bűnmegelőzési Tanácsot 2011. április 12-én alapították meg, ennek évfordulója alkalmából a megyei rendőr-főkapitányság munkatársai szerveztek többórás prevenciós programot. Sznopek Veronika rendőr főhadnagy elmondta, minden korosztálynak kínálnak programot. 

 

A bűnmegelőzési napon a témához kapcsolódó ismereteket, vagyonvédelmi tanácsokat adtak az érdeklődőknek országszerte, így a zalai megyeszékhelyen is. 

 

A program egyik elemeként például regisztrálni lehetett a kerékpárokat a Bikesafe-rendszerbe. Magyarországon több ezer kerékpárt lopnak el évente, nagy részük azonosítatlan, így sosem kerül meg, vagy ha meg is lesz, nyilvántartás híján nem tudják, hogy ki a gazdája, így nincs kinek visszaadni a bicikliket. A Bikesafe adatbázisát a rendőrség is használja, így nagyobb az esély, hogy az elkötött drótszamár visszajusson a gazdájához. 

 

A regisztráció során fényképek készülnek a kerékpárról, a legfontosabb paramétereit, jellemzőit rögzítik a tulajdonos személyes adataival együtt. Mindezekről törzs­könyv is kérhető, amit a kerékpár értékesítésekor át lehet ruházni az új tulajdonosra. 

 

 

A játékos elemek egyikeként ki lehetett próbálni olyan érdekességet is, mint a részegszemüveg, amit viselve szlalompályán kellett végigmenni. 

 

A fiatalabb korosztálynak ugyancsak kínáltak programot: a Mindszenty-iskola 1/a osztályának 28 diákja közösen rakta ki a rendőrségről szóló kockákat, a zöldjárőr társasjátékkal pedig a természet védelmének fontosságára hívták fel a figyelmet. A felnőtteknek vagyonvédelmi eszközöket mutattak be, és elmondták, miként lehet elkerülni az áldozattá válást.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában