Kiszúrták

2020.06.16. 07:00

Hamisított útlevéllel próbálkozott a bosnyák férfi

Hamisított útlevéllel szerette volna az európai unióbeli tartózkodásának jogszerűségét igazolni egy fiatal bosnyák férfi – nemrég emeltek vádat ellene.

Arany Gábor

A megyei főügyészség sajtószóvivője, dr. Pirger Csaba által ismertetett történet vádlottá lett főszereplője, egy 31 éves bosznia-hercegovinai állampolgárságú férfi 2018-ban munkavállalás céljából kelt útra, az Európai Unió területén, de elsősorban Németországban szeretett volna kenyérkereseti lehetőséget találni. Az Európai Parlament és a Tanács rendelete alapján Bosznia-Hercegovina állampolgárai mentesek a vízumkötelezettség alól és jogosultak a tagállamok területén bármely 180 napos időszakban 90 napot meg nem haladó tartamú tartózkodásra.

Ennek ellenőrzésére a tagállamok saját határregisztrációs rendszereket üzemeltetnek, amelyben rögzítik, hogy a harmadik országbeli állampolgár mikor és hol lépett be a tagállamok területére, illetve hagyta el azt. A határ átlépésekor a harmadik országbeli állampolgárok úti okmányaiba bélyegzőlenyomat kerül, ami tartalmazza az ország betűjelzését, a határátlépés dátumát, irányát, a határkelőhely típusát, nevét és egy biztonsági kódot. Ezen adatok alapján lehet ellenőrizni a tagállamok területén történt tartózkodás időtartamát.

A bosnyák férfi Horvátországon át 2018. augusztus 4-én este Obrezje településnél lépett be Szlovéniába és ezzel a schengeni térség területére. Ekkor az útlevélkezelő a férfi úti okmányát ellátta a megfelelő beléptető bélyegzőlenyomattal. A férfi a tervezett idő alatt nem jutott munkához és az engedélyezett tartózkodási időt túllépte, de ezt követően is az unió területén maradt, bár tartózkodási engedéllyel sem rendelkezett. Annak érdekében, hogy ez ne derüljön ki, az útlevelében ismeretlen körülmények között az utolsóként szereplő obrezjei beléptető bélyegzőlenyomatot meghamisíttatta: az eredeti dátumsor évszámát és hónapját megjelölő számkarakterek második tagját eltávolították, majd olvashatatlan módon átírták.

A férfi ezt követően első ízben 2019 végén kívánt hazatérni, december 25-én este német rendszámú Mercedes gépkocsi utasaként Horvátország irányába kilépésre jelentkezett a letenyei határátkelőhelyen, Letenyénél. Az ellenőrzésre átadott útlevélben azonban a meghamisított bélyegzőlenyomat feltűnt az intézkedő rendőrtisztnek, ezért a férfit elfogták, és büntetőeljárást indítottak ellene. Amelyben a kanizsai járási ügyészség minap emelt vádat közokirat-hamisítás bűntette miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában