Szerencsére senkit sem ért kár

2019.01.19. 07:00

Átverés! Csalók, hamis számlaértesítőkkel próbálták rászedni az embereket

Egyetlen ügyfelet sem ért kár annak kapcsán, hogy csalók az E.ON nevében küldtek elektronikus számlaértesítőket.

Arany Gábor

Erről számolt be érdeklődésünkre a cég szóvivője, Kőrösi Gábor. Az előzmény, hogy ismeretlenek a cég elektronikus számlaértesítőivel megegyező e-maileket küldtek ki, melyek több hivatkozása is az E.ON oldalára vezet, ami az átverési kísérletet különösen hihetővé teszi. A fizetés indítására megadott link vezet a csalók webhelyére, ami megtévesztésig hasonlít az E.ON online felületére. Onnan pedig az OTP Simple Pay fizető oldalához szintén nagyon hasonló oldalra visz, ahol elkérik a kártya adatait.

 

A szóvivő kiemelte, hogy cégük adatbázisát nem érte támadás, onnan információhoz nem jutottak a bűnözők, akik találomra választották ki a címzetteket, ezért kaphattak levelet olyanok is, akik egyébként nem ügyfelei az E.onnak. Erről sokan értesítették a céget. Hasonló, közszolgáltatót érintő próbálkozásra nem először került sor annak reményében, hogy az óvatlanabbak megadják adataikat, illetve esetleg pénzt is utaljanak. Némi gyanakvással kivédhető a csalás, ám ha valakit mégis megtévesztettek, és banki adatait is megadta, azonnal vegye fel a kapcsolatot a pénzintézetével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában