Nagyot fordul az időjárás

2024.01.16. 12:30

Villámlátogatást tesz a tavasz

A fogcsikorgató hidegnek a héten néhány napra búcsút inthetünk. Az időjárás-jelentések szerint szerdán és csütörtökön kellemes, tavaszias idő köszönt ránk, ám ennek nem sokáig örülhetünk.

Benedek Bálint

Fotó: Szakony Attila

Harcz Endre viharvadász folyamatosan nyomon követi a légkör változásait. Elmondta: a Dunántúlon és Zala vármegyében is az elmúlt 10 nap időjárása az átlagosnál hidegebb időt hozott, átfagyott a talaj. A klasszikus száraz, téli hideg időszak szakad meg szerdán, igaz, csak átmenetileg.

– A sarkvidéki úgynevezett hidegmag által generált, erős atlanti ciklon előoldalán enyhe légtömegeket szállít Európa fölé, amelyek egy-két napra enyhülést hoznak – mondta. – Szerdán napközben +8,+10 Celsius-fok várható, és a másnapra virradó éjszaka sem hűl le a levegő, azaz csütörtökön reggelre +10 Celsius-fokra ébredhetünk. Majd napközben +14 Celsius-fokig melegedhet az idő, tehát egyik napról a másikra nagyon megenyhül az idő, de csak rövid időre. Az atlanti ciklon előoldali enyhesége után este érkezik a hidegfront, csütörtökön este, péntekre virradóra viharos széllel ismét sarkvidéki légtömegek árasztják el a Kárpát-medencét.

Hozzátette: pénteken reggelre újra fagyhat, sőt, az éjszaka folyamán hó is eshet, de most úgy tűnik, csak jelentéktelen mennyiségben, bár van bizonytalanság a havazás mértékében. Utána napokon át megint fagyos éjszakák következnek, vagyis két nap enyheség után visszatér a tél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!